Středeční duel prostějovských hokejistů se Vsetínem týden před vánočními svátky nakonec asi nebyl posledním vystoupením mužů LHK v tomto kalendářním roce, neboť 30. prosince pravděpodobně absolvují ještě dohrávku proti Porubě. Každopádně uplynulé střetnutí 16. kola Chance ligy ČR 2020/21 potvrdilo převážně úspěšný výsledkový trend ptačích dravců v obnoveném ročníku, kdy po koronavirové pauze nekončili ani jeden z pěti odehraných mačů s prázdnou. Byť uprostřed minulého týdne převládal v jejich letce spíš smutek.

Moravský souboj, který od dob vzájemných bitev o postup ze druhé ligy nikdy nepostrádá rivalitu ani náboj, tentokrát moc pohlednosti rozhodně nepobral. Spíše šlo o taktické šachy s menším počtem vzrušujících momentů, než je mezi oběma soupeři obvyklé. Zpočátku byli lepší hosté a šli právem do hubeného vedení, jež domácí v poslední třetině také spravedlivě srovnali přesilovkovou ranou Tomáše Drtila. Načež rozhodla trefa VHK v nastaveném čase, podruhé skóroval Jan Kloz.

Jestřábi tedy podlehli 1:2 v prodloužení a jejich kouč nemohl být plně spokojen. „Řekl bych, že remíza v normální hrací době byla zasloužená. Nejprve měl Vsetín navrch, my jsme hru postupně vyrovnali. Důležité bylo, že jsme během druhé třetiny ubránili řadu zbytečných oslabení. Bodík je pro nás dobrý, jen škoda inkasovaného gólu v prodloužení vinou chyby při střídání,“ shrnul Jiří Šejba.

Jmenovitou pochvalu vysekl oběma brankářům, přičemž prostějovský Ondřej Bláha se vsetínskou minulostí předvedl hlavně v zahajovací periodě několik skvělých zákroků. „Soupeř měl celkově víc šancí než my, ale výborný Ondrův výkon nás držel v zápase. Kvalitně chytal taky hostující brankář, a proto padlo tak málo gólů, což se v podobných utkáních stává,“ analyzoval Šejba.

Po prvoligovém restartu jeho svěřenci pětkrát za sebou bodovali, dohromady získali deset punktů z patnácti možných při bilanci tří těsných vítězství a dvou stejně těsných porážek. A současný trenér elhákáčka navzdory čerstvému dílčímu neúspěchu s Valachy neskrýval většinovou spokojenost.

„Myslím, že dokážeme hrát pěkný hokej založený na dobré kondici a dodržování taktiky. Ani nepotřebujeme nějaké velké hráčské hvězdy, náš tým má kolektivní sílu. Na tomhle vše stavíme a uplynulé zápasy ukázaly, že můžeme uspět proti komukoliv,“ rozebíral Šejba.

Z desátého místa průběžného pořadí, jež by po základní části znamenalo průnik do předkola vyřazovací fáze, mají Hanáci náskok pěti bodů na nepostupovou třináctou pozici. Stejně přitom ztrácejí v hodně rovnocenné tabulce na druhý post. „Soutěž je velmi vyrovnaná, v podstatě každý může porazit každého. Okolnosti s koronavirem k tomu přispívají a je na každém, jak se s danou situací popere. My se snažíme na maximum a jsem přesvědčený, že máme mančaft schopný bojovat o účast v play-off,“ doplnil Jiří Šejba.