Páté kolo Chance ligy bylo nezvykle na programu v pondělí. Prostějov v něm doma čekala Jihlava. Domácím šlo o hodně: v předešlých třech zápasech prohráli. Nicméně, nakonec i v tomhle zapsali porážku. Stále tak platí, že naplno jestřábi uspěli pouze v prvním kole.

Zápas začal zostra. Domácí viděli dvě vyloučení na straně hostí. Ne však gólový efekt. Ve hře 5 na 5 ale mohl skórovat v úniku Machač, na druhé straně v desáté minutě zahrozili Miškář se Šikem. V další přesilovce hrozil Pěnčík a dorážející Vlach. Radovali se však hosté, když využili zásluhou úspěšného přečíslení a zakončení Filipa Semana svou první přesilovku. V závěru třetiny měl velkou šanci Dubský, brankáře z úniku neprostřelil.

Na úvod druhé třetiny hosté navýšili vedení: Filip Haman krátce po buly trefil z dálky do růžku. V půlce zápasu si oba týmy připsaly po samostatném úniku: Harkabus ani Ostřížek však v koncovce nebyli přesní. A následovaly další přesilovky. A také další branka hostí. Nejprve Ostřížek neproměnil dobrou šanci v přesilovce. Minutu nato chybovala obrana domácích, kdy Fronk vystihl rozehrávku, poslal do brankáře, ten srazil Beránkovi, který z úhlu mířil přesně.

Ve třetí třetině se domácí snažili snížit. Stříleli Ostřížek či Zajíc, ale neuspěli. Snahu o snížení navíc zbrzdila dvě vyloučení domácích. Pak získal Prostějov přesilovku a kouč Totter sáhl po power-play. Risk ale nevyšel, přes celé hřiště se prosadil Harkabus.  V závěru se ale domácí mohli radovat aspoň z kosmetické úpravy skóre. Jansa nejprve zužitkoval trestné střílení střelou do horních pater brány. Tentýž hráč využil minutu a půl před koncem i přesilovku zakončením z kruhu. Zápas už to ale jestřábům nezachránilo.

Chance liga 2022/2023, 5.kolo

LHK Jestřábi Prostějov – HC Dukla Jihlava 2:4 (0:1, 0:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 56. Jansa (TS), 59. Jansa (Valenta) – 13. Seman (FronkBeránek), 22. Haman (KowalczykFronk), 40. Beránek (Fronk), 54. Harkabus (Skořepa). Rozhodčí: Koziol, Vrba – Kučera, Peluha. Vyloučení: 6:7. Využití: 1:1. V oslabení: 0:2. Střely na branku: 32:24. Průběh utkání: 0:4, 2:4.

Sestavy:

LHK Jestřábi Prostějov: Pavelka (J. Němeček) – Poledna, ValentaStaněkBendaPěnčíkZajíc – Jiránek (C), T. Jáchym (A), Jandus – BurianOstřížekP. Machač – JansaVenkrbecSlanina – DubskýVlachMaruna.. Trenér: Aleš Totter.

HC Dukla Jihlava:  Beran (Maláč) – MarešBilčíkM. JáchymF. KočíKowalczykHamanDundáček – Čachotský (A), Skořepa (C), Harkabus (A) – BeránekMiškářŠik – CachnínJudaFronk – HandlSemanPořízek. Trenér: Viktor Ujčík.

Hodnocení utkání:

Aleš Totter, trenér LHK Jestřábi Prostějov: „Nejsme schopní dát první gól, herní projev není špatný, ale neuvěřitelně se trápíme v koncovce. Musíme to všechno co nejdříve zastavit, přidat na důrazu, vzít to na sebe a tlačit se více do brány. Také si začít pomáhat přesilovkami, jako tomu bylo v poslední třetině, kterou jsme aspoň vyhráli. Ve středu nemáme ve Zlíně co ztratit, a to by nám mohlo psychicky pomoct.“