Návrat ztraceného syna. I tak lze popsat letošní hokejovou cestu Ondřeje Vitáska. Hokejový obránce, rodák z Prostějova, při něm však na Hanou nezamířil. Posílil naopak tým, který z dřívějška dobře zná a s nímž zatím dosáhl největšího týmového úspěchu: extraligového titulu. Urostlý bek se zkrátka po čtyřech letech vrátil do Liberce.

 

Při pohledu na statistiky se to zdá překvapivé. Aktuálně má za sebou čtyři vcelku úspěšné sezóny v KHL, v aktuální sezóně sice nějakou dobu v sestavě Rigy chyběl, nicméně v listopadu a v prosinci se opět pravidelně objevoval v jejím dresu, často ve druhé obranné dvojici. Přesto se nakonec po čtyřech letech třicetiletý hokejista rozhodl vrátit domů. „Především mě to táhlo za rodinou. Měl jsem jasno od první chvíle, že se chci vrátit domů, a cítil jsem, že tu mám být,“ prozradil pro internetové stránky libereckého hokejového klubu.

Jeho návrat byl takovou menší akcí stylu kulový blesk: urodil se velmi rychle a po zastávce na Channel One Cupu v Rusku, kde dostal i v jednom ze zápasů ocenění pro nejlepšího hráče, záhy hrál za Bílé Tygry proti Litvínovu. A pomohl vysokému vítězství svého týmu.

Pro Liberec se v osobnosti Ondřeje Vitáska vrátil zpět bek posílený a se zkušenostmi z více než stovky zápasů KHL. Celkově svou bilanci zatím uzavřel na 160 zápasech v základní části (11+26). Vitáskův příchod navíc i Bílým Tygrům přišel vhod: letošní sezóna se jim zatím nedaří tolik jako ty předchozí, kdy tým neustále pošilhával po Prezidentském poháru a byl trvale jedním z favoritů soutěže. Nyní je v polovině extraligové tabulky, i když v posledních zápasech předvedl zlepšené výkony. „Samozřejmě to bylo hezké, cítil jsem nostalgii. Nebudu lhát, vrátily se mi všechny vzpomínky a úspěchy, které jsem tu prožil. Byl bych hodně rád, kdybychom na to mohli navázat. Většinu kluků znám, někteří byli na ledě mými soupeři a vše proběhlo bez problému,“ konstatoval Ondřej Vitásek, s jehož návratem už není zatím stále zlínský Antonín Honejsek (spekuluje se o jeho přesunu do Pardubic – pozn.red.) jediným rodákem z Prostějova hrajících pravidelně nejvyšší soutěž.