Na ledě Víceúčelové haly-zimního stadionu panovala ve čtvrtek odpoledne perfektní atmosféra. Stejně jako v minulých letech, tak i letos se uskutečnila akce pod záštitou Českého hokeje a hokejového klubu SK Prostějov 1913.

I tentokrát se na ploše předvedla celá řada nováčků. Před vlastním hodinovým tréninkem se přišlo zaregistrovat kolem třiceti dětí. Pro některé šlo o první krůčky na bruslích, pro další už ale práce s hokejkou nebyla až tak španělskou vesnicí. Podstatné bylo, že si všichni přítomní užili spoustu zábavy. A třebas se právě ve čtvrtek 24. listopadu našla nová hvězda prostějovského hokeje. Kdo ví…   

Brány stadionu se pro veřejnost otevřely už v 15:45 hodin, a tak se mohly děti v doprovodu rodičů začít registrovat a postupně se přesunout do prostoru kabin a připravit se na svůj první hokejový trénink. Za registraci čekalo na možné budoucí hokejisty malé překvapení a ve výstroji už mohli s trenéry klubu a rodiči „vklouznout“ na ledovou plochu. Od 16:30 si tak za doprovodu hudby, trenérů, ale i dalších dobrovolníků z klubu mohli všichni vyzkoušet, co je zrovna napadlo.

Pro některé se jednalo o vůbec první krůčky na bruslích, což bylo jasně patrné. Pro ně tak byly připraveny pomůcky, přesto se trenéři s dobrovolníky měli co ohánět. „Syn je tady poprvé, měli jsme trochu obavy, ale zvládá to perfektně. Nechal si poradit a teď už bruslí bez problémů. Jsem ráda, že jsme tady, akce je to vydařená. Nechám to nyní na něm, zda by chtěl pokračovat a zapojit se do tréninků. Zatím je ale nadšený,“ svěřila se Večerníku maminka Markéta Patková.

Pro začínající bruslaře bylo vyhrazeno střední pásmo ledové plochy. Po pravé straně pak bylo pro děti i rodiče připraveno ke zhlédnutí modelové utkání třetí třídy. Malí hokejisté si zahráli proti sobě a měli k tomu i pěknou diváckou kulisu. Přítomní jim fandili a slavili s nimi i vstřelené branky. Levá strana patřila zdatnějším bruslařům, pro které už byly nachystané různé tréninkové pomůcky a práce s hokejkou. Společně si tak mohli zastřílet na branky. Zahrát si basketbal na ledě, ale i zakopat si s míčem. Hlavním lákadlem byl ale pro všechny samozřejmě puk. Některé děti si tak zahrály i společně s rodiči. Vytvořily se i skupinky nových kamarádů. Zahanbit se nenechali ani trenéři, s dětmi prováděli různé vylomeniny.

Vlastnoručně jim tak ukázali různé fauly, někdy i za hranou férovosti, čemuž se ale všichni smáli. Nejvíce ale pobavily různé kolotoče na ledě či projížďka na banneru po ledové ploše, kterou si děti vyžadovaly opakovaně. Z toho pak byli logicky nejvíce unavení sami trenéři. Někteří z účastníků nezapomněli ani na pravidelnou stravu, takže během náročného tréninku proběhla i svačina, na kterou měl zálusk i šéftrenér mládeže Filip Smejkal. „Nestihl jsem se naobědvat, tak to dětem trochu závidím,“ přidal se smíchem a vrátil se zpátky na led.

Pro děti byla připravena i anketní otázka, jak si čtvrteční trénink užívají. Příliš rozsáhlých odpovědí se Večerník ale nedočkal, byť nadšení bylo patrné u všech respondentů. Nejčastější odpovědí ale zůstalo jednoslovné „moc“. O něco sdílnější byl malý Jiřík, který odtušil, že se na akci těšil a v hokeji bude pokračovat. „Je to tady skvělé. Bruslit už jsem uměl a tady jsem si vyzkoušel i střelbu. Hokej rád sleduju, je to můj oblíbený sport. Nejvíc se mi líbí David Pastrňák,“ prozradil a potvrdil tak, že hokej opravdu sleduje.

Po vydatném hodinovém programu nechyběla závěrem společná fotografie, na níž zapózovala většina dětí z náborové akce společně s trenéry, dobrovolníky a rodiči. Odezvy skvělého odpoledne tak zcela jistě na zimní stadion přilákají další nové mládežnické talenty, které budou čekat pod vedením trenéra Patrika Lišky první hokejové tréninky.