Derby je zpět! Už v sobotu čeká fanoušky Prostějova a Přerova další ze série bojů o krále Hané. Týmy Jestřábů a Zubrů se od 17 hodin střetnou na prostějovském zimním stadionu. Dá se čekat skvělá atmosféra, atraktivnost duelu podtrhne i to, že spolu týmy sousedí v tabulce.

Už potřetí se do sebe pustí v aktuální sezóně hokejisté Prostějova a Přerova. Týmy si zatím připsaly po jedné výhře, nicméně Jestřábi se Zubry padli až v prodloužení. Naposledy se radovali Jestřábi po výhře 3:0.

Přerov je už tradičním účastníkem první ligy. Vrátil se do ní rok po Prostějově, tedy v roce 2015. Od té doby nejenže patří ke stálým účastníkům, ale zároveň mezi nejlepší mužstva soutěže. Přerov se opakovaně ocitl minimálně ve čtvrtfinále, po základní části se běžně pohybuje okolo pátého místa. I v sezóně 2022/2023 se přitom Přerovu daří. Trvale se pohybuje okolo pátého místa. Navázal i na svou největší sílu, kterou je málo propustná obrana a opora v brankáři. Přerov zatím inkasoval vůbec nejméně branek ze všech týmů Chance ligy. Obvykle tak nepotřebuje dávat mnoho gólů na to, aby vyhrál.

Potvrzují to ostatně i hráčské statistiky. Zdá se, že tým marně hledá střelce. Na pozici toho nejlepšího přerovského snajpra stačí Davidu Březinovi deset zásahů. Slabinou a zároveň výhodou Zubrů je, že nemá v mužstvu ani jasného lídra produktivity. Hned několik hráčů se pohybuje kolem dvaceti bodů. Přerov se může opřít vepředu o hráče jako Antonín Pechanec, Jakub Svoboda nebo Tomáš Doležal. V obraně je nejvíce vidět Robert Černý, slušná čísla vykazují také Matyáš Gřéč nebo Tomáš Kudělka. Skutečnou oporu pak má Přerov v brance. Michal Postava má sice teprve 20 let, je však jasnou jedničkou Zubrů a ve většině brankářských statistik patří ke špičce Chance ligy.