Velkou krizi zažívaly během většiny aktuální sezóny Pardubice „B“. Rezerva východočeského celku svými výkony i postavením v tabulce kontrastovala s tím, jak se daří „A“ týmu, který atakuje první příčku extraligy. Béčko se nachází v tabulce o dost níže. Mužstvo bylo dlouho poslední a donedávna se pouze jednou stalo, že by Pardubice „B“ uspěly ve dvou zápasech za sebou. Nyní je ale vše jinak, mužstvo začalo vyhrávat, pořádně potrápilo dokonce i Porubu. Čím to?

Pro odpověď je nutné se vrátit na začátek prosince 2022. Tehdy Pardubice „B“ přivedly po hráčích, jako jsou Hanousek nebo Endál, další dvě posily, dvě důležité posily. Ze Znojma přišli dva ostřílení útočníci Tomáš Svoboda a Jan Hruška. A začaly se dít věci. Tým s (do té doby) nejhorší formou se zvedl, začal hlavně střílet branky. A vyhrávat. V lednu postupně porazil Zlín, Jihlavu a Šumperk, Poruba musela zápas otáčet. Hlavní však byla výhra se Šumperkem, který po zlepšení Slavie Praha byl hlavním konkurentem trápících se Pardubic „B“. „Porazit a dostat pod sebe Šumperk je teprve první krok. Teď je potřeba dál pracovat na tom, abychom ho pod sebou udrželi,“ konstatoval trenér Pardubic Václav Baďouček.

Že se po příchodu Hrušky se Svobodou začalo týmu dařit, není náhoda. Oba si drží průměr bodu na zápas, oba se okamžitě zařadili k nejefektivnějším útočníkům týmu. Zatímco Svoboda se stará o góly, Hruška je zase pilně připravuje. Dva bývalí hráči Komety Brno tak dost možná zajistí Pardubicím „B“ záchranu.