Hokejisté Prostějova mají za sebou další úspěšný týden. V tom předešlém měli stoprocentní bilanci. Tentokrát tomu tak nebylo, přesto brali po prohře s Pardubicemi 4:5 v prodloužení, výhře nad Jihlavou 6:3 a dalším vítězství 5:1 se Zlínem celkem sedm bodů. A zvýraznili tak náskok na sedmou příčku.

Pro Jestřáby jde o klíčové období. Do konce základní části zbývá posledních sedm zápasů. A před nimi nyní reprezentační pauza. Tedy možnost nachystat se na zbytek mistrovských utkání a taky play-off. Minimálně předkolo už Prostějov s vysokou pravděpodobností nemine. A právě ve vyřazovacích bojích může hrát každá zdánlivá drobnost roli. Třeba úspěšnost na vhazování. „Buly nás trápí. Dneska se nám ale v klíčových momentech dařilo. A v oslabení jsme si jimi pomohli,“ konstatoval po utkání se Zlínem kouč Aleš Totter.

Nejen buly, ale také střelba tentokrát Jestřáby zdobila. Prostějov ukázal, že už nemusí být tak výrazný v přestřílení soupeře. Ale dokáže být i velice produktivní. Během minulého týdne ve třech zápasech nastřílel patnáct branek. Nepotřeboval přitom na to ani příliš přesilovek, drtivá většina gólů padla v rovnovážném stavu hráčů na ledě. Navíc se postupně stále víc ukazují i hráči ze třetí a čtvrté formace. Příklad? Tomáš Jandus. Minulý týden zapsal hned šest bodů. Produktivní zůstává i Filip Jansa, přestože pravidelně na ledě netráví ani patnáct minut.

S dobrou formou se pak v klíčové části sezóny potkal i Jaroslav Pavelka. V zápasech působí jistě, chytá i mnoho puků navíc. A tím si i zlepšuje čísla. Nyní už patří mezi deset nejlepších brankářů Chance ligy. Realizační tým ale nezapomíná ani na Josefa Němečka. „Zbývá nám sedm zápasů, nějaký plán máme. Určitě ‚Něma‘ nějaké zápasy dostane. V pondělí máme mítink s gólmany. Tam jim řekneme po domluvě s trenérem brankářů,“ řekl Aleš Totter.

Jeho tým nyní čeká reprezentační pauza. A po krátkém výdechu také tvrdý trénink. Hned po reprezentační pauze totiž přijdou zápasy se Šumperkem, který se snaží vyhnout riziku sestupu, dále domácí derby se Vsetínem a na závěr dlouhý výjezd do Sokolova. Zvlášť zápas se Vsetínem může budit pozornost, mezi fanoušky obou táborů patří tato derby k nejvyhledávanějším. Pikantní pak je, že Draky vede trenér Lukáš Majer původem z Prostějova. „Šumperk porazil Třebíč, první tým. Ten hrají o život. Vidíte, že i týmy hrající o desítku dokáží vyhrávat. I když v sobotu oba prohrály. Musíme být připravení, že na led vyběhne zvíře, co bude bojovat o život. A připraveni na to, aby nás nekouslo a nepřipravilo o body,“ vyjádřil se Aleš Totter. Soupeře tedy nepodceňuje. „Je to pro ně derby, prožívali všechny tři zápasy. A doma jsou silní. A hrají na riziko dopředu. Pokud nebudeme zodpovědní, tak si ten zápas uděláme těžší,“ konstatoval.