V rámci předehrávky čtvrtého kola regionální ligy juniorů se na domácím ledě postavili mladíci z Prostějova proti Lvům z Břeclavi, s nimiž mají v letošní sezóně poměrně vyrovnanou bilanci. Poprvé v letošní sezóně chtěli proti tomuto soupeři bodovat i doma. Od začátku hýřili aktivitou, ale chyběla tomu finální fáze. A bez vstřelených branek se zkrátka vyhrát nedá. Naopak hosté ukázali, jak vypadá produktivita. Především díky ní si domů odvezli plný počet bodů.

Už od začátku utkání bylo znát, že domácí chtějí na svém ledě tentokrát proti soupeři uspět a připsat si s ním body i na svém stadionu. Hýřili aktivitou a soupeř se snažil spíše využívat rychlých kontrů, ze kterých byl ale také nebezpečný. Dlouho to i přes některé šance na obou stranách vypadalo, že se do kabin půjde bez branek. Situaci ale změnil necelé čtyři minuty před koncem třetiny hostující Rusnák, který dostal kotouč za záda Jablunky – 0:1. A na jeho branku už ve zbývajícím průběhu první třetiny nikdo nenavázal.

Do druhé vstoupili daleko aktivněji domácí a vypracovali si i zajímavé příležitosti. Tu největší měl na hokejce Masare, který po přihrávce Tábora měl před sebou odkrytou část branky, ale její prostor nenašel. Eskáčko se dostávalo i k další střelbě, jenže pokusy odrážel brankář a k dorážkám se Prostějov nedostával. V polovině druhé třetiny tak přišel trest a hosté se dostali do dvoubrankového vedení. S pukem se na středu uvolnil Ambrož a trefil přesně nad rameno Jablunky – 0:2. Domácí trenéři se rozhodli zkusit nakopnout mužstvo výměnou brankáře.

Krátce po brance přišel tvrdý zákrok hostujícího Krutáka na domácího Svobodu a sudí jej nejprve poslali na trestnou lavici, ze které po poradě zamířil rovnou do šatny a dostal trest do konce utkání za faul do oblasti hlavy a krku. Prostějov tak měl jedinečnou příležitost se vrátit do zápasu v pětiminutové početní výhodě. Jenže ta hráčům hrubě nevyšla a pořádnou šanci si za celou dobu vytvořit nedokázali. Ubráněné oslabení naopak očividně nakoplo soupeře a vyústění přišlo v poslední minutě druhé třetiny, kdy se dokázal z dobrého postavení prosadit Pavlačka a zajistil pohodlný náskok Břeclavi do třetí části – 0:3.

Start třetí části opakoval předchozí třetiny, domácí byli aktivnější. Jenže z vytvořeného tlaku kýžená branka nepřicházela. Po jedné velké příležitosti měl Polýnek a Masare, ale ty vyřešil dobře chytající brankář hostů. Hosté se pak dostávali do otevřenější obrany a naději ještě dokázal držet brankář Přecechtěl. Čas ale rychle běžel a deset minut do konce přišla finální tečka za výsledkem zápasu, když Javůrek napřáhl po přihrávce zpoza branky a prudkou ranou našel místečko – 0:4.

Domácí to i přes rozhodnutý stav nezabalili a chtěli se dočkat alespoň nějaké vstřelené branky. To se zadařilo šest minut před koncem, kdy využil chyby v rozehrávce Žák, obešel obránce a kličku do forhendu zvládl parádně – 1:4. Jen pár vteřin ale stačilo hostům, aby znovu zvýšili své vedení. Střela Gakhramanova našla místo mezi betony domácího brankáře – 1:5. V závěru se Prostějov nadále držel aktivní hry a dočkal se ještě druhé branky v zápase, kdy se z levého kruhu prosadil Šenk přesnou ránou k zadní tyči – 2:5.

Víc už toho ale domácí hráči nestihli a i přes aktivní výkon shořeli na koncovce, ve které byli jasně lepší hráči hostů a odvezli si tak tři body do tabulky.

 

Regionální liga juniorů skupina o umístění „16“ – 4. kolo

SK Prostějov – HC Lvi Břeclav

2:5 (0:1, 0:2, 2:2)

Branky a nahrávky: 54. Žák (Šindler, Svoboda), 59. Šenk (Šindler) – 17. Rusnák (Dolák), 30. Ambrož (Mácha), 40. Pavlačka (Rusnák), 49. Javůrek (Dolák), 54. Gakhramanov (Javůrek, Rusnák). Rozhodčí: Kašík – Doležel, Horák. Vyloučení: 1:3. Využití: 0:0. V oslabení: 0:0.  

Sestava Prostějova: Jablunka (Přecechtěl) — Nášel, Zatloukal, Unzeitig, T. Svoboda, Polýnek, Pospíšil, Kasal — Masare, Šenk, M. Svoboda, Tábor, Šindler, Kudláček, Žák, Tománek, Mojžíšek, Koutný. Trenér: Michal Janeček.

Sestava Břeclavi: Dymshakov — Mácha, Kruták, Čaněk, Sokola — Dolák, Gakhramanov, Abazaj, Havelka, Doležal, Pavlačka, Rusnák, Javůrek, Ambrož, Kunc, Ryšánek. Trenér: Lubor Sítek.

 

ÚSTY TRENÉRŮ

Michal JANEČEK – SK Prostějov 1913

„Dnes se jasně ukázalo, kde máme největší problém a tím je koncovka. Dokázali jsme soupeře často dostat pod tlak, ale nebyli jsme efektivní, brankář většinu střel viděl a k dorážkám jsme nebyli dostatečně důrazní. Naopak naše chyby dokázal soupeř trestat a odvezl si tak všechny body. Nejvíc mě dnes zklamala dlouhá přesilovka, kterou jsme odehráli katastrofálně. Je to škoda, protože bodovat jsme dnes určitě mohli.“

Lubor SÍTEK – HC Lvi Břeclav

„Dnes jsme měli k dispozici jen dvě kompletní pětky a musím kluky pochválit, jak to zvládli směrem dozadu odehrát. Soupeř měl sice herní převahu, ale nepouštěli jsme jej do nebezpečných pozic a když už, tak nás podržel brankář. Dařilo se nám i v útoku a své šance kluci zvládli využít. Zlomové pro dnešní výhru bylo naše dlouhé oslabení, které jsme ustáli a po něm ještě naopak přidali branku, čímž jsme soupeři odskočili.“