O nově vybudovaném okénku pro občerstvení v útrobách Víceúčelové haly-zimním stadionu, které po dohodě klubů SK Prostějov 1913 a LHK Jestřábi Prostějov měla při zápasech mužů využívat mládež výměnou za využití dvou šaten, vás už Večerník informoval v předminulém čísle. Stánek však i nadále zůstává zavřený, i když by už téměř měsíc mohl sloužit svému účelu. A jinak tomu v nejbližší budoucnosti asi nebude. V zákulisí se totiž rozjely žabomyší války, které škodí, jak už to bývá, všem stranám. Viník se zdá být jediný. Veškeré dřívější dohody totiž šéf Jestřábů Jaroslav Luňák z Olomouce totiž sprostě a bezelstně utnul. Nutno podotknout, že za tichého souhlasu Rady města Prostějova. Magistrát přitom prostory i finanční prostředky, které do vybudování stánku namísto šatny krasobruslařů, sám investoval! Ty tak zatím přichází vniveč. Naopak při zápasech Chance ligy najdeme po hale stánky s občerstvením, které má v gesci klub LHK Jestřábi Prostějov, avšak smlouva na to žádná neexistuje!

Zopakujme si ještě jednou. Dohody zněly jasně, SK 1913 uvolní LHK Jestřábi dvě šatny, o něž projevil Jaroslav Luňák zájem, „na oplátku“ bude moci i při duelech profesionální soutěže mužů provozovat stánek s občerstvením, který by generoval zisk pro mladé hokejové naděje. Ten měl původně zahájit provoz už na začátku sezóny, delší stavební práce ale termín posunuly. Ani po dokončení však prodejna neslouží svému účelu a zůstává uzavřena. Před ní naopak i nadále najdeme stolek s plachtou spadající pod klub Jestřábů. Z mládežnického klubu SK Prostějov 1913 tak znějí hlasy, že vedení Jestřábů porušilo danou dohodu. Jak je to možné?

Uvedenou skutečností se nyní zabývá provozovatel Víceúčelové haly-zimního stadionu, kterým je Sportcentrum – DDM. „My můžeme zařídit smluvní úpravy, ale zásadní pro celou kauzu je, aby se podařilo dosáhnout dohody mezi kluby LHK Jestřábi Prostějov a SK Prostějov 1913. Na tyto otázky by ale měl odpovídat asi někdo jiný. Já jsem tady v roli prostředníka, který se především snaží o to, aby všechno fungovalo, jak má, a bylo ku prospěchu jak mládeže, mužů, tak i fanoušků,“ prozradil úvodem Ivo Horák, správce zimního stadionu.

V rámci smlouvy o pronájmu zimního stadionu, který si Jestřábi v době utkání nárokují, je zřejmé, že hradí nájemné pouze za bufet pod schody. Další stánkové prodeje, které na zimním stadionu v průběhu utkání najdeme, nejsou smluvně ošetřeny. Jaké jsou nájemní podmínky stánkařů směrem ke klubu LHK, lze jen spekulovat, což by se mělo v blízké budoucnosti měnit. „Všechny nájmy za tyto stánky, které během zápasů Jestřábů na stadionu jsou, si řeší klub LHK. V době utkání má pronajatý celý stadion. Pod jeho správu tak spadají pokladny, turnikety, vstupy a bufet ve vestibulu, který má v nájemní smlouvě. Pak je tu bod stánkového prodeje, který se bude muset vyřešit,“ vyjádřil se dále Horák a připustil tak, že další prodej úplně v pořádku není. Z veřejně dostupné smlouvy je ale jasné, za co LHK ve skutečnosti platí a co pak využívá. Realita je totiž od písemné podoby zcela odlišná...

Z historického hlediska se nejedná o žádnou novinku, stánky s občerstvením na místě fungují dlouhodobě. Jedná se o stánek před novým občerstvením SK Prostějov 1913, fanshop či prodej klobás ve vestibulu. „Zde je třeba najít dohodu mezi zainteresovanými stranami, aby vše fungovalo, jak má, a bylo ku prospěchu všech. Když bychom stánky zrušili, tak bychom zase šli proti návštěvníkům hokejových zápasů. Přál bych si, aby se podařilo dosáhnout mezi oběma kluby nějaké dohody,“ pokračoval správce zimního stadionu.

Dohoda na obou stranách proběhla, jenže z ní však dle našich informací sešlo ze strany šéfa Jestřábů Jaroslava Luňáka, který stánek na svých zápasech odmítl i přes využití dvou kabin mládežnických hokejistů. Večerník se generálního manažera Jestřábů Jaroslava Luňáka snažil oslovit, ten však s médii dlouhodobě nekomunikuje a mobilní telefon nezvedl ani tentokrát.

Slova ředitele Sportcentra Jana Zatloukala, který už při jednání rady toto téma nastolil, se tak nyní potvrdila i bez otevření uvedeného občerstvení. „Byl jsem informován svými podřízenými pracovníky, že hrozí určitá konfliktní situace ze strany LHK v případě otevření bufetu mimo režim utkání mládeže...“

Jeden ze stánků byl navíc v centru pozornosti i kvůli jeho bezpečnostnímu riziku, protože zamezoval volnému průchodu směrem k únikovému východu v případě potřeby. „Řešili jsme stánkové občerstvení, které bylo u nouzových východů, kde jsme stan zrušili, aby nepřekážel směrem k únikovému východu. Vymezili jsme tam menší prostor, kde je možné mít zboží. Oficiální posouzení od požárního technika přišlo v minulém týdnu. Stánek už tam nefiguruje v předchozí podobě,“ tvrdí k problematickému stánku Ivo Horák.