O úspěšném tažení v rámci Záhorácké ligy, kdy se prostějovský klub stal poprvé jejím šampionem, Večerník informoval již před časem. Díky tomuto úspěchu tak mohl následně vyrazit i na Mistroství České republiky amatérských hokejistů, které letos pořádala Plzeň od pátku 14. do neděle 16. dubna.

Zatímco v minulém vydání jsme předeslali celkový triumf Prostějovanů v rámci tuzemska, dnes jsme se na tento úspěch podívali podrobněji v rámci našeho Drobnohledu. A je nutno konstatovat, že v turnaji se prostějovskému celku dařilo na jedničku. Nejprve postoupili ze základní skupiny, kde obsadili druhé místo, aby v následném play-off už to byla ze strany týmu pod hlavičkou SK 1913 jedna velká jízda. Ze západních Čech se tak sice vrátili silně unavení, ale navýsost spokojení a s pohárem i radostí, že se všechny vytyčené cíle letošní sezóny podařilo splnit.

„Jedeme tam s jasným cílem, kterým je vítězství. Nic jiného si nechceme připouštět a pevně věřím, že to zvládneme,“ zvěstoval už po vyhrané Záhorácké lize jeden z tahounů mužstva Robert Jedlička. Předminulý pátek po obědě už tak hráči nasedli do aut a vydali se přes celou republiku bojovat o vytoužený titul.

Vše ale nebylo tak snadné, jak by se na první pohled zdálo, komplikace byly už před turnajem. „Řešili jsme čtrnáct jmen, která pojedou. Některé kluky ale nepustily pracovní povinnosti, další byli zranění. U jednoho jsme čekali dokonce na poslední chvíli. Povolali jsme tedy proto i Davida Krejčího, který hrával nižší soutěž, zapadl k nám skvěle. Nakonec nás tak jelo třináct s tím, že jsme měli dva brankáře a jen tři obránce. Jeden z útočníků tak musel rotovat vzadu a o to to bylo těžší,“ prozradil zakladatel hokejového klubu a jeho stabilní člen David Rek.

Přesto začalo mužstvo skvěle a první dva zápasy jasně ovládlo. Nejprve proti Hrejkovicím v poměru 8:0 a následně dalo deset branek celku ARMY. Pak ale přišla na závěr skupiny dvě zaváhání a body se dělily. „První dva zápasy byly ryze proti hobby týmům a bylo to znát. Navíc jsme byli i čerství a slušně jsme si zastříleli. Pak ale přišli dva těžší soupeři a najednou to nebylo ono. Mysleli jsme si trošku, jak to půjde samo, ale byl to velký problém. Po první remíze jsme si něco řekli. Ve druhém zápase jsme už vedli o tři branky, ale soupeř nám srovnal v poslední minutě dvěma brankami a rozhodl o tom, že skončíme na druhém místě,“ zhodnotil počínání v základní skupině David Rek.

Po prvních dvou dnech už tak měli hráči v nohách čtyři zápasy a v závěrečný den už to bylo podle jejich slov znát. Na play-off tak přišla stejná taktika, jakou uspěli v rámci finále Záhorácké ligy. Tedy trpělivost. „Věděli jsme, že síly budou rychle ubývat. Chtěli jsme tak být trpěliví s tím, že se nebudeme honit z jedné strany na druhou. V rámci čtvrtfinále se nám to takto dařilo a výhra 3:0 byla pro nás motivující do posledních dvou kroků,“ uvedl k nedělnímu prvnímu souboji Rek.

V semifinále čekalo derby proti soupeři z Vyškova, se kterým se hráči velmi dobře znají. Dlouho to vypadalo, že bude průběh podobný jako ve čtvrtfinále a Prostějov držel náskok tří branek. Jenže pět minut před koncem to bylo už jen o branku a začaly starosti. Strach o výsledek na jedné straně, zatímco na druhé bylo o motivaci postaráno. Vše se ale podařilo eskáčku rychle zahnat a po výhře 6:3 si zajistilo místenku ve finále.

Ve finále se potkaly dva celky, které za sebou měly zkušenost už i ze základní skupiny. A zatímco ve skupině dlouho vedl Prostějov, tentokrát bylo vše opačně. Lužnice měla po první ze dvou dvacetiminutovek navrch a vedla 3:0. „Sedli jsme si po konci prvního dějství a řekli jsme, že teď už do toho musíme dát úplně všechno, i když většina z nás už byla ráda, že je ráda. Stáhli jsme to na tři beky a hráli jsme na dva útoky, kde jeden byl ofenzivní a druhý defenzivní. Věděli jsme, že nesmíme dostat branku, jinak je hotovo. Povedlo se nám brzy snížit a následně přidat i druhou branku. Jak jsme srovnali, tak už jsem věděl, že je to naše,“ měl jasno Rek. A nemýlil se. Prostějov duel otočil a v konečném zúčtování zvítězil 5:3.

Po zápase tak mohla propuknout radost, i když byla jen taková, na co síly stačily. „Sedm zápasů ve třech dnech. To není žádná sranda a všichni jsme toho měli dost. Musím přiznat, že člověka bolely i ty části těla, které si myslel, že snad neexistují“ smál se šťatsný zakladatel týmu. „Ale ta dřina za to stála. Klukům musím poděkovat, je to pro nás obrovský úspěch. Tím, jak finále proběhlo, tak to má pro nás možná ještě větší váhu, než jsme si mysleli,“ dodal David Rek.

 

cesta za úspěchem v číslech

skupina „B“

SK Prostějov 1913 – Hrejkovice         8:0

Army – SK Prostějov 1913                  2:10

SK Prostějov 1913 – Vegas                4:4

Odolka – SK Prostějov 1913               1:1

Tabulka skupiny „B“

1. BHN Odolka                        4          3          1          0          28:7     7

2. SK Prostějov 1913   4          2          2          0          23:7     6

3. Vegas Dream Lužnice         4          2          1          1          16:11   5

4. ARMY team            4          1          0          3          12:21   2

5. HC Hrejkovice                     4          0          0          4          3:36     0

PLAY-OFF

Čtvrtfinále:     SK Prostějov 1913 – Martin   3:0

Semifinále:     SK Prostějov 1913 – Luleč      6:3

Finále:             SK Prostějov 1913 – Vegas     5:3

 

17 sk vysledky

 

17 soupiska sk