Posledních pět kol zbývá do konce dlouhodobé části tohoto prvoligového ročníku. Dvě z nich jsou na programu během aktuálního týdne a hokejoví Jestřábi to znovu nebudou mít vůbec snadné. Ovšem čekají je přece jen hratelnější protivníci než v týdnu minulém.

 

Ve středu 24. února od 18.00 hodin narazí muži LHK na Vsetín. U Valachů přitom mívá zásadní důležitost, nastupují-li doma nebo venku. Zatímco na vlastním ledě bývají extrémně silní, u protivníků jejich nebezpečnost zpravidla dost klesá. Tentokrát se hraje Na Lapači, odkud se body vozí složitě. Hanáci tam naposledy zvítězili 8. března 2019 v pátém utkání památné čtvrtfinálové série poměrem 4:2, a to šlo o pověstnou výjimku v jinak dlouhém sledu porážek.

„Za normálních okolností Vsetín těží z bouřlivého domácího prostředí, jeho fanoušci vytvářejí pořádný kotel. Momentálně však tahle výhoda padá, přesto soupeř doma ztrácí jen málokdy. I tak věřím, že rozhodně nejsme bez šance na příznivý výsledek. Ve vyrovnané soutěži se dá hrát s každým a záleží hlavně na tom, jak dobrý výkon ten který tým zrovna podá,“ odtušil prostějovský kormidelník Jiří Šejba před utkáním, v němž se střetne devátý VHK ROBE (47 bodů) se sedmým elhákáčkem (shodný zisk).

Sobota 27. února od 17.00 hodin pak přinese další moravské derby, tentokrát na zimním stadionu v Prostějově. Přijede čtrnáctý Havířov (35 bodů), který se ještě snaží zachránit postup do předkola play-off a poslední dobou se mu začalo dařit. Ze čtyř uplynulých zápasů tři získal pro sebe, včetně obou po reprezentační pauze (Jihlava 3:2, Poruba 2:1pp). Ptačí letka naopak podlehla dvakrát za sebou a seshora hájí své postavení v elitní osmičce, aby sérii úvodního vyřazovacího dějství mohla startovat s výhodou svého kluziště.

„Nesmíme se ale vůbec ohlížet na to, že máme v porovnání se soupeřem něco nahráno. Pokud do utkání nepůjdeme od začátku aktivně, naplno, agresivně a koncentrovaně, nemůžeme uspět. Není možné pořád dokola honit ztrátu víc gólů, takovým způsobem se boduje těžko. Musíme zase pořádně zabrat a tolik nechybovat,“ nabádal Šejba nejen směrem k bitvě s AZ.

Na nepostupové třinácté místo mají teď Jestřábi náskok devíti punktů, ve hře jich přitom zůstává pro každého už jen patnáct. Podaří se postupově slibnou možnost proměnit ve vytouženou play-off účast?

VZÁJEMNÉ ZÁPASY

Prostějov – Vsetín: aktuální sezóna 1:2pp, minulá sezóna 3:1 a 2:3

Prostějov – Havířov: aktuální sezóna 1:4, minulá sezóna 1:4 a 2:3