Předposlední kolo základní části Chance ligy zastihlo Jestřáby v krizi. Tým trenéra Šejby měl za sebou pět porážek v řadě a forma z první půlky února byla tatam. Bilanci si přitom Prostějované nevylepšili ani proti pražské Slavii. Zatímco s Přerovem nebo Kladnem utekl Jestřábům úvod utkání, proti Slavii se našim hokejistům nepovedla třetí třetina. V ní dostali tři branky a ve výsledku zapsali další porážku.

Už první momenty sobotního utkání naznačily, že Prostějov nečeká nic lehkého. Slavia v posledních zápasech přeci jen zabrala a zlepšené výkony potvrzovala. Na puku byla častěji, chybělo jen zakončení. To Mrázek se do něj dostal po individuální akci, jenže ve 3. minutě neuspěl. Pak ale přišli na řadu hosté. Pšeničkovu střelu srazila obrana, Říha pak pohrdl dorážkou. Šance měli také Šmerha a velezkušený Bednář, kterému nesedla střela z mezikruží. V 9. minutě už se ale skóre měnilo, Sedlák si z modré čáry nabruslil na kruh a střelu zápěstím umístil přesně – 0:1. Mohlo být hůř. Krejčí skoro nahrál na střelu do prázdné brány, na poslední chvíli ale zakročila obrana. Následně dostali Jestřábi možnost přesilové hry. A přestože se nepovedla, krátce po jejím skončení vyrovnali, Gago dostal od soupeře prostor a po nevysoké střele překonal Michajlova, který do té doby neměl moc práce – 1:1. Slavia zareagovala šancemi Kuťáka, který střelou zápěstím ani tečí neuspěl. Prostějovské střelecké intermezzo obstaral Piegl, Slavia si však držela iniciativu. Vlček střílel, proti Říhovi předvedl Bláha semafor. Skvělou šanci spálil Kružík.

Úvod prostředního dějství Prostějovu zle nevyšel. Začal řadou nepřesností a ve 23. minutě se znovu Slávisté dostali do vedení, když Šteiner si dobře načasoval najetí na nahrávku k tyči a zametl puk do sítě – 1:2. Hanáci následně zlepšili pohyb, šance si přichystal Hrníčko či Bartoš, Michajlov však odolával. Před polovinou zápasu se Pšenička a následně Bednář dostávali do velkých šancí, skóre se však neměnilo. Zbytek třetiny byl plný vyloučení. A jedno z nich Jestřábi potrestali. Dvojitá spolupráce Kauta s Hrníčkem ještě ke změně skóre nevedla, v přesilovce se ale z úhlu při dorážce prosadil Chlán a podruhé vyrovnal – 2:2. Prostějov měl ale co dělat, aby remízový stav udržel. Zejména při vyloučení Matyáše dávali hosté Jestřábům co zabrat. Bláha byl však pozorný.

Třetí třetina zprvu moc hokejových momentů nenabídla. Jestřábi nabídli krátce za sebou Slavii hned dvě přesilovky. Tu první sice Šmerha ani Kuťák v gól přetavit nedokázali, ale ve druhé už se ale prosadil právě Filip Kuťák, který ukázal pohotovost při dorážce – 2:3. V 51. minutě mohl potřetí z pohledu Jestřábů srovnat Hefka. Jenže v dobré příležitosti neměl seřízená mířidla. A trest přišel téměř okamžitě. Šmerha dostal skvěle mířenou nahrávku do úniku a na jeho konci oklamal Bláhu – 2:4. Prostějovu už docházel čas. Poslední tři minuty tak zkusili hru bez brankáře, navíc se k tomu přidala přesilová hra. Domácí výběr se snažil, seč mohl, bojoval, nebylo to však nic platné. Deset vteřin před koncem navíc ještě upravil na 2:5 z pohledu Jestřábů pukem přec celé hřiště Krejčí. Ten zpečetil šestou prohru Hanáků v řadě a dost pochmurný obrázek nynější formy.

ÚSTY TRENÉRŮ

Jiří ŠEJBA – LHK Jestřábi Prostějov

„Náš herní projev se oproti předchozím zápasům zlepšil, kluci víc přenesli věci dělané na trénincích i do samotného utkání. Se Slavií jsme dlouho drželi vyrovnaný průběh, ale nakonec se projevily naše slabiny v zakončení, i co se týče chyb, které opakovaně děláme. V tomhle byl mezi námi a soupeřem největší rozdíl, který rozhodl. Hráčům nelze vyčíst, že by se nesnažili, ale mají své výkonnostní limity. A ty se i tentokrát projevily. Doplatili jsme také na sérii vyloučení od druhé třetiny, hosté v přesilovkách získali tlak a lepším proměňováním šancí strhli vítězství zaslouženě na svou stranu.“

Miloš ŘÍHA – HC Slavia Praha

„Připravujeme se už na play-off, přesto jsme nechtěli prohrát, aby nás Prostějov nepřeskočil v tabulce. První třetina nebyla z naší strany taková, jak jsme si představovali, chyběl pohyb a to vedlo k problémům v obranném pásmu. Od začátku druhé části se ale hra celého týmu diametrálně zlepšila, utkání jsme mohli zlomit na svou stranu už v téhle třetině. Z řady protiútoků včetně přečíslení do vyložených šancí jsme však dali jediný gól a bylo to 2:2. Mám radost, že jsme pak v dobrém výkonu pokračovali také během třetí periody a tentokrát se naše aktivita promítla i do skóre. Samozřejmě jsme spokojeni se třemi získanými body.“

Chance liga mužů ČR 2020/21 – 33. kolo

LHK Jestřábi Prostějov – HC Slavia Praha 2:5 (1:1, 1:1, 0:3)

Branky a nahrávky: 13. Gago (Chlán, Hrdinka), 31. Chlán (Žálčík, Gago) – 9. Sedlák (Vampola), 23. Šteiner (Doležal, Pšenička), 48. Kuťák (Novák, Bednář), 54. Šmerha (Vlček, Sedlák), 60. Krejčí. Rozhodčí: Barek, Wagner – Maštalíř, Kráľ. Vyloučení: 5:4. Využití: 1:1. Oslabení:0:0. Hráno bez diváků.

Sestava Prostějova: Bláha – Drtil, Hrdinka, Matyáš, Piegl, Staněk, Hefka, Pěnčík – Mrázek, Bartoš, Hrníčko – Žálčík, Chlán, Bartoš – Novák, Kaut, Jandus – Motloch, Janeček, Vachutka. Trenéři: Jiří Šejba a Ivo Peštuka.

Sestava Slavia: Michajlov – Duda, Sedlák, Jeřábek, Veber, Krejčí, Novák, Říha – Vlček, Vampola, Šmerha – Kafka, Bednář, Kuťák – Ondráček, Poletín, Kružík – Doležal, Šteiner, Pšenička. Trenéři: Miloš Říha a Pavel Kolařík.