Jako outsideři vstupovali do série předkola play-off s ostravskou Porubou prostějovští Jestřábi. V úvodním utkání, navíc na venkovním kluzišti, tak mohli víceméně jen překvapit. Málem se tak ale stalo: dnes večer totiž naši hokejisté sehráli s Ostravany vyrovnanou partii. Bohužel, utkání Torax dokázal vyrovnat a v prodloužení překlopit vítězství na svou stranu.

Shodou okolností spolu oba soupeři sehráli také poslední kolo základní části. Výsledek 6:1 pro Porubu byl jednoznačný. A když se k tomu připočetla špatná forma Jestřábů z posledních týdnů, nebylo o favoritovi mače pochyb. Přesto se však prostějovští fanoušci málem dočkali příjemného překvapení.

Prostějov ale začal utkání dobře. Soupeři hatil snahu o kombinaci a rychlé přechody pásma. Jeden se však přeci jen domácím podařil, Stloukala ale vychytal ve 4. minutě Bláha. Ten musel v polovině první třetiny řešit závar v brankovišti, nakonec ale přispěchala pozorná obrana a nebezpečí v podobě dorážky do odkryté klece zažehnala. Dále zahrozil také Urbanec, ale Bláha si poradil. Oba týmy si taky vyzkoušely přesilovou hru. Víc se zadařila Prostějovu, když stříleli Hrníčko a Mrázek. Brankář Muštukovs byl však pozorný. V závěru třetiny si domácí zakombinovali, Hrdinka jim ale vzal první šanci a Bláha povedeným zákrokem druhou.

Obětavost a bojovnost se vyplatila Jestřábům hned po nástupu do třetí třetiny. 21. minutu totiž ozdobili povedeným forčekingem, na jehož konci byla branka Františka Hrdinky – 0:1. Poruba po inkasování přidala a snažila se Prostějov přetlačit či spíše přejet. Jenže se jí to nedařilo. Větší šance začaly přicházet až po polovině utkání. Bláha se vyznamenal proti aktivnímu Stloukalovi, následně rozesmutnil také Kanka. Prostějovu se naopak nedařilo vytvořit si větší šanci a pokusy o to končily vesměs na útočné modré. Poruba navíc dál tlačila: ve 36. minutě si opět Ostrava vytvořila velký tlak, nejblíže vstřelení branky byl Pořízek. Bláha se ovšem opět zaskvěl. A protože neuspěl na druhé straně útok tria Novák-Jandus-Kaut, skončila třetina za stavu 1:0 pro Jestřáby.

Tu poslední začali Jestřábi oslabením. Dobře ho ale odbránili, navíc se ke střele dostal Kaut. Poruba ale poté začala stupňovat tlak: Endál, Hudeček či Kanko několikrát Bláhu ohrozili. V půlce třetiny naopak mohli Jestřábi strhnout vedení na svou stranu. Nejdříve za vlastní bránou přetlačili soupeře, aby následně Žálčík s Chlánem pořádně pocuchali nervy Muštukovsovi. Nicméně, ke kapitulaci ho nedonutili. A to se ukázalo jako rozhodující. Necelé dvě minuty nato se totiž dostal na modré čáře k puku Lukáš Kozák a propálil poprvé Bláhu – 1:1. Jestřábi si mohli vzít zpět vedení v přesilovce, ta se jim ale příliš nepovedla. Zbytek základní hrací doby už byl jen o tom neudělat chybu.

Ta však přišla záhy v prodloužení. Oslabení při trestu Drtila ještě Jestřábi přežili. Poté však neuhlídali vyjetí Michala Hoťka z kruhu před bránu a domácí hráč zakončil přesně do růžku. Rozhodl tak utkání, které rozhodně nebylo tak jednoznačné, jak se možná čekalo. A které dalo Jestřábům naději v to, že mohou proti Porubě uspět.

CHANCE LIGA 2020/2021, 1. kolo předkola play-off

HC RT TORAX Poruba – LHK Jestřábi Prostějov 2:1 pr. (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 52. Kozák (Korkiakoski, Szathmáry), 63. Hotěk (Endál, Hudeček) – 21. Hrdinka (Hrníčko, Mrázek).

Vyloučení: 2:4. Bez využití. Rozhodčí: Poláček, Čech – Polák, Gančařík.

Sestava HC RT Torax Poruba: Muštukovs (Foltán) – Teper, Žovinec, Szathmáry, Kozák, Voráček, Urbanec, Slavík – Sikora, Hudeček, Pořízek – Korkiakoski, Jáchym, Stloukal – Špaček, Raška, Endál – Hotěk, Toman, Kanko. Trenéři: Karel Suchánek a David Moravec.

Sestava LHK Jestřábi Prostějov: Bláha (Wolf) – Piegl, Hrdinka, Drtil, Krejčí, Staněk, Hefka, Matyáš – Mrázek, Bartoš, Hrníčko – Žálčík, Chlán, Gago – Novák, Kaut, Jandus – Motloch, Janeček, Antoníček. Trenéři: Jiří Šejba a Ivo Peštuka.

Další zápasy série:

2. kolo, pátek 12. března, 17.30 hodin: Poruba – Prostějov

3. kolo, neděle 14. března, 17.00 hodin: Prostějov – Poruba

4. kolo, pondělí 15. března, 18.00 hodin: Prostějov – Poruba

5. kolo, středa 17. března, 17.30 hodin: Poruba – Prostějov