Prostějovští Jestřábi jsou na pokraji vyřazení, v sérii s Porubou prohrávají už 2:0. Přitom jak čtvrteční, tak i páteční zápas vypadaly slibně. V obou Prostějov ještě chvíli před koncem vedl, v pátek dokonce o dva góly. Ostravané však v závěru zapnuli a znovu otočili výsledek utkání. Tentokrát už v základní hrací době.

Jestřábi tentokrát zahájili utkání aktivněji než v předešlém případě. Do šance se dostával Kaut, Antoníčkův ostrý projektil nadělal Muštukovsvi problémy. Porubský brankář ale kapituloval až Petr Mrázek. Nejdříve sice Hotěk a Toman trápili Bláhu, následně však už úřadoval právě Mrázek. Prostějovský snajpr dostal zprava dobrý pas, najel si za obranu a prosadil se střelou mezi betony. Pak ale nastala komplikace, se kterou málokdo počítal: Podařilo se totiž rozbít plexisklo a jeho oprava utkání zdržela asi o deset minut.

Jestřábům ale pauza příliš nevadila. V 15. minutě totiž dostali možnost hrát dvojnásobnou přesilovou hru. A dokázali ji využít. Nejprve Petr Mrázek střílel do boční sítě brány, bomba Tomáše Drtila už se ale ujala – 0:2. Následně navíc Drtil znovu nebezpečně střílel. Jenže tentokrát neuspěl, což se později ukázalo jako klíčové. Pokud by Jestřábi vedli po první třetině už 3:0, je dost dobře možné, že by se Poruba už nedokázala vzpamatovat.

Dalo se čekat, že hned zkraje třetiny se Poruba bude snažit kontrovat. To se jí ale dlouho nedařilo, i když šancí na to měla dost. Třeba střely Kozáka a Tepera. Hodně ran ale srazili pozorní jestřábí obránci. Poruba se tak sice snažila o tlak, nedařilo se jí ale do něj dostat. Akce jí navíc hatily časté ofsajdy. Před polovinou zápasu ale počet střel narůstal na obou stranách: Žovinec se dostával do dobré pozice, Endálovu střelu zneškodnil Bláha. Na druhé straně střelecké štěstí zkoušel Mrázek a Staněk. Piegl pak místo puku dostal do brány soupeře sebe.

Ve 31. minutě se však dočkala Poruba. Jan Hudeček dostal zpoza brány přesnou nahrávku, a přestože byl bráněný, i tak zakončil mimo Bláhův dosah. Mohlo být ale ještě hůř, nechal se totiž vyloučit Mrázek. Porubě ale přesilová hra nevyšla a tak do závěrečné části putoval zápas za stavu 2:1 pro Prostějov. Poruba do ní vstoupila tak, jak potřebovala – vytvářením šancí. Kozák, Jáchym i Toman se snažili prosadit, ale neuspěli. Domácím ale hrály do karet i nepřesnosti Jestřábů. V roli „krále ofsajdů“ se teď ocitli naopak Prostějované.

A tlak Poruby rostl. Nejprve se Bláha musel ohánět při teči Tomana, ale situaci ještě ustál. Pak ale přišlo další vyloučení Prostějova. V zápase se sice podobně jako ve dvou předešlých vzájemných kláních, vylučovalo minimálně. Tentokrát ovšem o výsledku střetnutí měly rozhodnout právě přesilovky. Protože střela Korkiakoskiho byla sražená ještě těsně vedle, Šimon Szathmáry ale pohotovou dorážku z kruhu už dokázal do brány uklidit – a bylo vyrovnáno. Prostějov okamžitě přidal na střelbě, pak si však nechal ujet hosty do přečíslení, které naprosto chladnokrevně zakončil Radek Pořízek – 2:3. Strastím Jestřábů ale ještě neměl být konec. Po oddechovém čase odvolali Bláhu a vytvořili tlak na porubskou bránu. Jenže bez úspěchu, naopak znovu inkasovali. Kanko totiž od mantinelu dostal mizernou nahrávku jednoho z prostějovských a už pro něj nebyl problém zacílit do prázdné brány.

Prostějov tak podruhé za sebou nedokázal udržet vedení v zápase a vinou mizerného závěru prohrál. Jestřábi se tím dostali na hranu vyřazení. To se budou snažit odvrátit v neděli v podvečer. Utkání začíná na prostějovském ledě v 17 hodin.

CHANCE LIGA 2020/2021, 2. kolo předkola play-off

HC RT TORAX Poruba – LHK Jestřábi Prostějov 2:1 pr. (0:0, 0:1, 1:0 – 1:0)

Branky a nahrávky: 31. Hudeček (Pořízek), 54. Szathmáry (Korkiakoski, Stloukal), 57. Pořízek (Urbanec, Endál), 60. Kanko – 8. Mrázek (Bartoš, Hrníčko), 16. Drtil (Bartoš, Mrázek)

Vyloučení: 2:2. Využití: 1:1. Rozhodčí: Vrba, Šudoma – Novák, Bartek.

Sestava HC RT Torax Poruba: Muštukovs (Foltán) – Teper, Žovinec, Szathmáry, Kozák, Voráček, Urbanec, Slavík – Sikora, Hudeček, Endál – Korkiakoski, Jáchym, Stloukal – Hotěk, Toman, Kanko – Špaček, Raška, Pořízek. Trenéři: Karel Suchánek a David Moravec.

Sestava LHK Jestřábi Prostějov: Bláha (Wolf) – Piegl, Hrdinka, Drtil, Krejčí, Matyáš, Staněk, Hefka – Mrázek, Bartoš, Hrníčko – Motloch, Chlán, Gago – Novák, Kaut, Jandus – Vachutka, Janeček, Antoníček. Trenéři: Jiří Šejba a Ivo Peštuka.

Další zápasy série:

3. kolo, neděle 14. března, 17.00 hodin: Prostějov – Poruba

4. kolo, pondělí 15. března, 18.00 hodin: Prostějov – Poruba

5. kolo, středa 17. března, 17.30 hodin: Poruba – Prostějov