Svým nejkrásnějším a nejvíc vzrušujícím obdobím teď prochází hokejová Chance liga mužů ČR 2020/21. Stále se pravda hraje kvůli koronaviru bez fanoušků v hledištích, ale i tak to stojí ve vrcholné fázi celé sezóny za to. Momentálně se čtyři elitní týmy soutěže rvou v semifinálových sériích.

Nejprve se však ještě vraťme ke čtvrtfinále, jež bylo ve dvou případech velmi dramatické. Zatímco rozjetá Poruba spláchla vyčpělý Přerov suše 4:0 na utkání a favorizované Kladno si poradilo se vzdorující Slavií Praha zápasovým poměrem 4:1, zbylé dvojice bojovaly nadmíru vyrovnaně.

Za průběžného stavu 3:2 dospěly šesté duely Vsetín – Vrchlabí i Litoměřice – Jihlava do prodloužení, která se shodně dost protáhla. Na Lapači přišlo rozhodnutí až v 91. minutě, kdy mladík Daniel Klímek rozhodl o vítězství Valachů 3:2 pp a tím i jejich euforickém postupu.

„Celou dobu jsme věřili, že to urveme. Bušili jsme jak do vrat. „Bylo vidět, že fyzicky jsme na tom o hodně líp. Máme individuálně lepší hráče, drželi jsme se v pásmu a nevěděli, co s tím dělat. Podle mě to byla jen otázka času, jen jsme si museli pohlídat brejky. Euforie to byla neuvěřitelná, navíc když jsem nahrával Danovi Klímkovi, se kterým hraju odmala. Byl to krásný zážitek a určitě ho budu mít v paměti,“ dával průchod silným emocím útočník VHK ROBE Šimon Jenáček.

„Byl to naprosto vyrovnaný zápas, ve kterém jsme měli chvilku navrch my, chvíli zase soupeř. Rozhodnout muselo prodloužení, dokonce až druhé. My jsme v průběhu utkání bohužel přišli o Davida Kajínka i Michala Machače, a jelikož se musela stáhnout sestava, síly ubývaly rychleji. Což bylo na hře znát. Vsetínští získávali převahu a ona chybička, na niž se čekalo, přišla na naší straně. Šťastnější byl soupeř,“ zhodnotil zklamaně, leč vyrovnaně hlavní kouč HC Václav Baďouček.

Litoměřice mohly ve stejný den potvrdit na vlastním ledě nečekaný průnik mezi elitní kvarteto přes druhý celek základní části z Jihlavy. Vedly 2:1 až do předposlední minuty normální hrací doby, leč hosté vyrovnali, následně dali v 89. vítězný gól a odvrátili tak i druhý postupový mečbol Stadionu. Heroický obrat čtvrtfinálové série z 1:3 na 4:3 pak mančaft z Vysočiny dokonal výhrou v sedmém vzájemném střetnutí 3:1.

„Šesté utkání, dvě minuty do konce, vedeme... To byl klíčový moment. Pátý a šestý zápas byly asi naše nejlepší v sérii. Ale v pátém za stavu 2:1 pro nás vytáhl brankář Žukov výborné zákroky. To samé v šestém. Je to velká škoda, protože naše mužstvo mělo potenciál jít letos daleko. Je ale třeba si říct, že celou sérii nám chyběli dva klíčoví útočníci. Martin Kadlec – nejlepší střelec loňské Chance ligy a Matěj Beran – nejproduktivnější hráč základní části. Samozřejmě jsou to jen kdyby, ale věřím tomu, že kdyby byli tihle dva hráči k dispozici, tak bychom čtvrtfinále zvládli,“ rekapituloval asistent trenéra Severočechů Daniel Tvrzník.

Dukla tedy proklouzla s odřenýma ušima dál a vydřený dílčí úspěch ji nakopl ke stoprocentně vydařenému startu do semifinále, kde v úvodních dvou bitvách přemohla doma Vsetín 4:3 sn a 3:1. „Poučili jsme se hodně ze série s Litoměřicemi a hrajeme daleko zodpovědnější hokej. Pochopili jsme, že play-off je o agresivitě a chtění hrát. Ale dokážeme rozpoznat, kdy to nemá smysl – pak se zatáhneme a tím pádem má soupeř daleko méně šancí. My ještě potřebujeme ze svých vlastních příležitostí dostat větší produktivitu,“ povídal v sobotním večeru jihlavský lodivod Viktor Ujčík.

Ve druhé dvojici předposledního kola vyřazovací fáze, jejíž celkový premiant se stane novým extraligistou, zatím vládne největší adept na dosažení téhle vysněné mety. Rytíři totiž ve své ledové hale díky působivým obratům skóre dvakrát přehráli nebezpečnou Porubu 5:3 a 6:2, čímž notně přibrzdili její dosud bezporážkový rozlet. A sami šli do zápasového trháku 2:0.

„Zápas se vyvíjel celkem v náš prospěch, ale ve třetí třetině se zlomil na stranu soupeře. Musíme se zamyslet nad tím, co změnit, aby se vývoj utkání i v závěrech naklonil pro nás,“ uvažoval asistent RT TORAX David Moravec. „Zatím se nám daří nepříznivé průběhy otáčet, ale příště musíme začít líp a vyvarovat se chyb v úvodu. Každopádně je super, že jsme semifinále rozjeli takhle úspěšně. A z Poruby chceme minimálně jedno vítězství, i když to tam bude hodně těžké,“ svěřoval se nejlepší střelec kladenských hokejistů v play-off Ondřej Machala.

Obě prvoligové série pokračují tento týden v úterý 6. i ve středu 7. dubna na severu Moravy a na Valašsku, případně v sobotu 10. dubna u vedoucích mužstev. 

 

ČTVRTFINÁLE

7. zápas: Jihlava – Litoměřice 3:1 (1:0, 1:1, 1:0). Konečný stav série: 4:3. Branky: 14. Havránek (Lichanec, Mareš), 30. Skořepa (Čachotský), 51. Havránek (Skořepa, Eliáš) – 29. Miškář (Holý, M. Procházka)

SEMIFINÁLE

1. zápasy: Jihlava – Vsetín 4:3 SN (1:1, 0:1, 2:1 – 0:0, 1:0). Stav série: 1:0. Branky: 6. Illéš (Fronk, Jiránek), 52. Čachotský (T. Havránek, Strejček), 54. Pekr (Lichanec, Juda), rozhodující nájezd T. Havránek – 19. Gorčík (Březina), 33. Březina (Pechanec, Gorčík), 46. Vlach (Bartko, Zeman) * Kladno – Poruba 5:3 (0:1, 2:1, 3:1). Stav série: 1:0. Branky: 32. Machala (Plekanec), 37. Frye, 50. Filip (Marosz, Račuk), 53. Račuk, 58. Melka – 18. Hudeček (Teper, Kozák), 32. Korkiakoski (Jáchym, Stloukal), 59. Toman (Szathmáry).

2. zápasy: Jihlava – Vsetín 3:1 (1:1, 1:0, 1:0). Stav série: 2:0. Branky: 3. Brož (Juda), 32. Fronk (Dundáček, Pekr), 59. Čachotský – 17. Zeman (Bartko, Smetana) * Kladno – Poruba 6:2 (1:1, 1:1, 4:0). Stav série: 2:0. Branky: 17. Machala (Fry, Plekanec), 36. Machala (Jágr), 47. Melka (Marosz, Filip), 47. Kubík (Mikliš, Pitule), 51. Melka (Račuk, Pitule), 55. Kubík – 15. Endál (Raška, Hotěk), 24. Korkiakoski (Stloukal)