Už tři týdny nesmějí sportovci v České republice sportovat ve větším počtu než dvou lidí buď vůbec, nebo v případě profíků pouze venku. A tahle kritická situace v zájmu omezeného šíření koronaviru potrvá minimálně do pátku 20. listopadu, neboť vláda ČR prodloužila nouzový stav i všechna razantní opatření včetně uzavření vnitřních sportovišť.

Hokejisté LHK Jestřábi Prostějov tak nadále budou muset trénovat jen pod otevřeným nebem, to znamená mimo led. Bez herních tréninků jsou tedy nuceni se obejít více než měsíc od 12. října.

Jedinou záchranu může přinést výjimka, o níž alespoň pro profesionální sportovce vyjednává s novým ministrem zdravotnictví Janem Blatným šéf Národní sportovní agentury Milan Hnilička. „Bohužel k rozhodnutí o prodlouženém nouzovém stavu všechno směřovalo, nic jiného se po dosavadním průběhu ani nedalo čekat. Tlak ze strany celé české sportovní sféry na obnovení normální přípravy, případně i soutěží však neustále roste a uvidíme, jestli k něčemu konkrétnímu i povede. Každopádně prodlužování současné situace je nejen pro sportovní profi kluby neúnosné, ohrožuje jejich další existenci,“ prohlásil sportovní manažer Jestřábů Jiří Vykoukal.

Stejné či podobné názory jako on má drtivá většina sportovní komunity, od níž pořád častěji zaznívají prosby, žádosti nebo přímo protesty a výzvy ke změně. Bouří se přitom nejen vedení jednotlivých soutěží či oddílů, ale také už i samotní hráči. Otevřený dopis vládním představitelům společně zaslali rovněž kapitáni všech čtrnácti účastníků hokejové Tipsport extraligy. Zatím to ovšem bylo k ničemu, když se veškerá předchozí jednání na více než týden zastavila kvůli odvolání bývalého ministra zdravotnictví Romana Prymuly. Jehož nástupce Jan Blatný teprve postupně proniká do dané problematiky.

Pokud výše zmíněnou výjimku pro lední hokej neodklepne, bude to v případě Chance ligy mužů ČR 2020/2021 znamenat odloženi dalších čtyř kompletních kol (17. až 20.), tudíž šestatřiceti utkání. Plus Hanáci měli na pondělí 16. 11. navíc dohodnutou dohrávku 13. dějství doma proti Vsetínu, jež by se přidala ke zrušeným duelům s Porubou, Jihlavou, v Třebíči a s Frýdkem-Místkem. Nemluvě o tom, že věřit v následné ukončení nouzového stavu i zákazů hned od 21. listopadu by na základě dosavadních zkušeností bylo bláhové.

„Bavíme se tady o tom, že v zájmu něčeho se absolutně hodí bokem veškerý sport a pohyb jako přirozené prvky, díky kterým jsou lidi obecně zdravější i odolnější vůči nemocem. Tohle dává logiku? Za jakou cenu? Dělají z nás stádo psychicky zdeptaných jedinců, jež nesmějí dělat to, co je baví. A často ani vykonávat svou práci,“ zmínil Vykoukal výstižně.