Obrovský a maximálně vyrovnaný boj na plný počet sedmi duelů přinesla finálová série Chance ligy mužů ČR 2020/21 mezi hokejisty Kladna a Jihlavy. Favorit nakonec i přes velké problémy splnil svou celoroční misi a po loňském sestupu se dokázal vrátit mezi tuzemskou elitu.

Středočeši přitom odvraceli postupový mečbol soupeře, neboť ve finále i do třetice nevyužili výhodu domácího prostředí a Dukla šla do zápasového vedení 3:2. Šanci dokonat senzaci však nevyužila, také ona na vlastním ledě znovu padla. V úterním šestém vzájemném střetnutí sice vedla 1:0, ale Rytíři během druhé třetiny vývoj otočili a necelé tři minuty před koncem pečetili výsledek na 1:3.

Tím byla série opět vyrovnaná, tentokrát 3:3. A ve čtvrtek přišel na kladenském kluzišti rozhodující mač o všechno. Ten už papírově silnější tým zvládl přesvědčivým způsobem, když základ pozdější euforie položil drtivým nástupem do soudné bitvy. V 19. minutě vedl už 4:0, a byť potom hosté rychle snížili na 4:2, měli Jágrovci průběh celého utkání pod kontrolou. Co neubránili, to pochytal brankář Košarišťan. Aby v závěrečné minutě při jihlavské power-play Zacharčuk trefou do opuštěné klece definitivně spustil postupové oslavy.

„Dnes jsme na ně od začátku vletěli a v první třetině využili naše silné momentum k nastřílení čtyř gólů, hosté byli v šoku. Je škoda, že jsme si hned nechali snížit do šatny. Oni pak dali druhou branku a zatápěli nám až do konce, měli dost šancí, nastřelili břevno. Ale podstatné je, že jsme to dotáhli k vítězství. Upřímně jsem nečekal, že budeme mít s Jihlavou takové problémy na plných sedm zápasů. Naštěstí to dobře dopadlo,“ oddechl si Jaromír Jágr, majitel hokejového Kladna a současně v devětačtyřiceti letech stále aktivní útočník.

Na radostné křepčení však on osobně neměl ani pomyšlení. „Cítím vnitřní radost, ale už přemýšlím nad příští sezónou. Ohledně pokračování některých hráčů se musím rozhodnout do zítřka, což není jednoduché, řeším hodně věcí najednou. Chci sestavit nejlepší možný mančaft pro extraligu, kde budeme mít jasný cíl: zachránit se,“ myslela žijící legenda ledového sportu již na budoucnost.