Už před časem vyšlo najevo, že v hráčském kádru hokejistů LHK Prostějov nezůstane téměř kámen na kameni. A během minulého týdne vedení hanáckého klubu oficiálně oznámilo i to, co Večerník opakovaně avizoval podle zákulisních informací, že k výrazným změnám dochází také v realizačním týmu Jestřábů. Především se potvrdila naše informace, že nástupcem Jiřího Šejby se stane Aleš Totter, naposledy asistent Václava Prospala u extraligového týmu HC Motor České Budějovice. Také s druhou novinkou jsme mířili přesně. Jeho pobočníkem totiž bude Vlastimil Wojnar, muž s minulostí u třinecké mládeže, jak Večerník avizoval. Do realizačního týmu se vrací pozice trenéra brankářů a kondičního kouče, na které přichází dva borci s prostějovskou minulostí. Největší bombou je však angažování mistra světa z roku 2010 Petra Hubáčka jako trenéra pro rozvoj individuálních dovedností!

Změny jako hrom aneb realizační tým Jestřábů je k nepoznání. Není to tak dlouho, co prostějovský hokejový klub oznámil, že se kabinou prohnal vítr, skončilo totiž hned sedmnáct hráčů. Jak se ale potvrdily Večerníkem předeslané informace již z března tohoto roku, totéž se týká týmu realizačního. Na původních pozicích zůstali fakticky jen tři muži: lékař, kustod a vedoucí týmu! Zbytek je doslova k nepoznání, zejména pak trenérský štáb.

Nejzásadnější personální korektura byla jasná již poměrně dlouho, když více než před měsícem prozradil dosavadní hlavní trenér Jiří Šejba svůj odchod jinam. „Pan majitel neměl o mé další působení v Prostějově zájem, chtěl někoho jiného,“ vysvětlil Šejba a následně podepsal smlouvu s ambiciózní Porubou.

Otázka tedy zněla, kdo na jeho místo kouče? Odpověď přišla z hokejových kuloárů záhy: Aleš Totter. Nicméně elhákáčko tuhle pravdivou totožnost nového lodivoda číslo jedna několik týdnů tajilo a potvrdilo ji teprve ve středu 19. května.

Buď jak buď, devětačtyřicetiletý Totter dělal poslední tři roky asistenta Václavu Prospalovi v Českých Budějovicích, kde zažil jak suverénní postup do extraligy, tak následné trápení mezi tuzemskou elitou. Předtím působil u řady mládežnických celků, kromě řady štací v ČR prošel i Slovenskem a Polskem. V mužské kategorii má za sebou četná trenérská angažmá ve druhé lize, zatímco na prvoligové scéně vedl Beroun a Most.

S Totterem přichází k ptačím dravcům hned pětice nových spolupracovníků do realizáku, vesměs známých a v některých případech i slavných jmen. Asistentem kormidelníka bude Vlastimil Wojnar, který svou kariéru spojil zejména se severní Moravou a Slezskem. A to jak hráčskou, tak trenérskou, má zkušenosti s mládeží v Třinci a čerstvě v posledních letech také s vedením mužů ve Frýdku-Místku, odkud se na Hanou přesouvá.

Trenérem brankářů byl oznámen Vlastimil Lakosil. Bývalý extraligový gólman už v Prostějově působil, a to dokonce hned několikrát. Nejprve už v dorostu a juniorce pod hlavičkou BHS či HC, později naskakoval jako výpomoc z Třince a před ročníkem 2005/2006 byl angažován jako jednička Jestřábů. Naposledy chytal v sezóně 2019/2020 za druholigovou Dubnici nad Váhom na Slovensku, kde vystřídal během kariéry hned pět dalších klubů. Působil také v Německu, ve Velké Británii, Rumunsku a dokonce i Kazachstánu. Nyní jej čeká velká výzva v podobě premiérového angažmá v pozici trenéra brankářů, která byla v uplynulém ročníku u Jestřábů neobsazená.

Poslední novinkou je pak angažmá Petra Hubáčka, rodáka z Brna, mistra finské ligy a zejména mistra světa z roku 2010. Dlouholetý hráč brněnské komety, Pardubic a finských klubů má mít na starost rozvoj individuálních dovedností hráčů. Aktuálně působí jako

spolukomentátor a expert na ČT SPORT, momentálně pobývá v této roli na mistrovství světa v Rize.

Specialistou na fyzickou kondici se stal teprve třicetiletý Martin Finkes. Stejně jako Lakosil ani on nepřichází do neznámého prostředí, návrat hlásí po osmi letech. Během své kariéry oblékal dres Jestřábů ještě v dobách druholigových (naposledy v sezóně 2012/13) a mimo jiné dělal i kapitána. Poté vyrazil do Anglie, aby předčasně ukončil aktivní kariéru Bývalý obránce se následně vrhl na dráhu posilování, a právě roli kondičního trenéra bude u celku LHK zastávat. K ruce mu bude i nový fyzioterapeut, jímž se stal Filip Lukeš.

Naopak po sedmi letech v prostějovských službách končí sportovní manažer Jiří Vykoukal, jenž na Hané střídavě dělal i asistenta či hlavního kouče (více na jiném místě vydání – pozn.red.). Zůstávají čtyři dosavadní členové realizačního týmu. Ivo Peštuka přechází z pozice asistenta na post videotrenéra pro technické a sportovní zajištění, zatímco Josef Ovečka pokračuje jako vedoucí mužstva, Radek Meidl coby kustod a Radomír Holibka jako lékař.

Oproti předchozím ročníkům tak bude štáb pracovníků starajících se o hráčský kádr LHK mnohem početnější, což více koresponduje s moderními trendy v ledním hokeji. K čemu tento posun reálně povede?

 

členové realizačního týmu LHK Jestřábi Prostějov v sezoně 2021/22

hlavní trenér:                                    Aleš TOTTER

asistent trenéra:                               Vlastimil WOJNAR

trenér rozvoje individuálních dovedností: Petr HUBÁČEK

trenér brankářů:                              Vlastimil LAKOSIL

vedoucí týmu:                                   Josef OVEČKA

kustod týmu:                                    Radek MEIDL

video a technické sportovní zajištění: Ivo PEŠTUKA

kondiční trenér:                               Martin FINKES

fyzioterapeut:                                   Filip LUKEŠ

lékař:                                                 MUDr. Radomír HOLIBKA