Ladislav Havlík, Martin Novák, Petr Beránek, Jakub Babka a Tomáš Jáchym. To je pětice hokejistů, která by měla patřit do početné enklávy posil hráčského kádru hokejistů LHK Jestřábi Prostějov pro příští prvoligovou sezónu 2021/2022.

Tahle jména se Večerníku podařilo zjistit ze dvou důvěryhodných a na sobě nezávislých zdrojů, zatímco vedení hanáckého klubu odmítlo naše informace potvrdit. A ohledně nových přírůstků na soupisku nadále mlčí. Přitom novopečený kouč Aleš Totter v týden starém rozhovoru obecně prozradil, že tým na další ročník je co do svého složení už víceméně kompletní. Fanoušci si však na oficiální zprávy opět musí počkat...

Z týmu minulého ročníku zůstala jen kostra. Skončilo celkem 17 hráčů, včetně rodáků Petra Antoníčka a Martina Pěnčíka. Kdo tedy jestřábí letku posílí? Podle zjištění Večerníku by se kromě dříve spekulovaných jmen Marka Švece, Jana Rudovského či Jana Kloze měli k mužstvu připojit útočníci Jakub Babka a Martin Novák z Českých Budějovic nebo obránce Ladislav Havlík, u kterého se spekulovalo o konci kariéry. V případě Havlíka a Nováka by šlo o návrat do známého prostředí, oba už v Prostějově působili. A Babka je velké jméno, patří bezesporu k těm zkušenějším hráčům. Totéž platí o porubském Tomáši Jáchymovi, který má elhákáčko taktéž doplnit. Pátým jménem je znojemský Petr Beránek, který v koronavirové pauze dohrával sezónu v dresu Třebíče.

Ovšem generalita ptačích dravců se zatím rozhodla informace o novinkách ve složení mančaftu nepouštět ven. „Některé z těch hráčů ani neznám!“, mlžil nový hlavní kouč Jestřábů Aleš Totter. „Kádr nebudeme v těchto dnech vůbec komentovat, pan Luňák si to nepřeje,“ přidal. Ostatně také jeho jméno klub nechtěl dlouho potvrdit, stejně jako i zbytek realizačního týmu, jehož jádro nyní tvoří právě on, asistent trenéra Vlastimil Wojnar či trenér brankářů Vlastimil Lakosil a kouč individuálních dovedností Petr Hubáček.

Zpět ale k hráčským posilám. Martin Novák přišel do Prostějova v roce 2015. Brzy se ukázal jako dobrou volbou a velice produktivním hráčem. Nyní třiatřicetiletý útočník ale po dvou letech odešel do Českých Budějovic. Zde prožil povedené sezóny, například pomohl 52 body k postupu Motoru do extraligy. Podobně Ladislav Havlík trávil v Prostějově dva ročníky. A nutno říci, že vcelku povedené. Před dvěma lety se ale s Hanou rozloučil a zamířil do polské extraligy. Zde si držel solidní produktivitu, po uplynulé sezóně se ale objevily spekulace o konci kariéry. Jak se však zdá, devětadvacetiletý hráč bude pokračovat.

Naopak Jakub Babka, Tomáš Jáchym či Petr Beránek v Prostějově ještě nepůsobili. Forvard Babka má za sebou vcelku nepovedenou sezónu ve Vsetíně. Nedostával příliš prostoru a neměl taková čísla, na jaká je zvyklý. Předtím v Motoru přitom pravidelně míval okolo 30 bodů na sezónu a patřil k základním pilířům týmu. Na Hané by si tak nepochybně útočník rád spravil chuť. A minulost spojenou s Českými Budějovicemi má i jiný ofenzivní plejer Tomáš Jáchym. Poslední tři sezóny ale strávil v Porubě. O jeho kvalitách svědčí i to, že v týmu zůstal až do konce a dostával hodně prostoru – a to přesto, že se TORAX během sezóny hned s několika hráči rozloučil. Jáchym si pak zapsal unikátní bilanci 1+26, díky níž byl čtvrtým nejlépe nahrávajícím hráčem Chance ligy. Třetí do party Petr Beránek je kmenovým hráčem Znojemských Orlů, naposledy hájil barvy Třebíče, tudíž Chance ligu dobře zná. Sedmadvacetiletý forvard má za sebou už poměrně košatou hráčskou kariéru včetně zahraničních zkušeností z Finska či kanadských juniorských soutěží. V Česku oblékal mimo jiné dres Hrace Králové a pražské Slavie.

Klub ústy prvního kouče oznámil, kdy hráči vyrazí poprvé na led. „Stát by se tak mělo v úterý 20. července. Někteří hráči už ale na něj chodí teď,“ prozradil alespoň něco Aleš Totter. A dodal, že ještě před oficiálním nástupem na ledě čekají hráče silové a kondiční testy. „Poznalo by se, kdo individuální přípravu flákal,“ pousmál se brankář Jestřábů Ondřej Bláha. Již 3. srpna by pak tým měl zažít první přátelský zápas.

Už v nich by přitom lodivod chtěl vidět určitý systém a styl, kterým by realizační tým rád mužstvo vedl. „Od začátku se budeme snažit prezentovat naším stylem hokeje a zároveň ustálit sestavu, abychom měli přehled o hráčích, o tom, jak si kdo s kým sedí,“ vyjádřil se trenér Jestřábů. Někteří už podle jeho slov jsou trochu sehraní z dřívějška. „Nějaké vazby tu jsou, budeme se je snažit zachovat,“ dodal Aleš Totter.