Na další etapy rekonstrukce prostějovského „zimáku“ jsou pro nastávající roky naplánovány desítky milionů korun z městského rozpočtu. Nedávno rada města schválila doporučení zastupitelstvu schválit dofinancování potřebné na pořízení nových sedaček. Jak Večerník již dříve informoval, Víceúčelová hala-zimní stadion postupně prochází úpravami. Po nedávné rekonstrukci šaten a sociálního zázemí se vedení města v letošním roce zaměří na výměnu sedaček a kopilitů, tedy skleněných tvárnic na bočních stěnách haly. Práce budou rozděleny do dvou etap.

„První část bude zahrnovat realizaci nových sedaček v hledišti. Do druhé by byla zařazena výměna zmíněných kopititů. Ta již proběhne pod hlavičkou Sportcentra – domu dětí a mládeže Prostějov. V tomto případě bude připravena žádost o dotaci s předpokládaným termínem realizace od dubna do srpna příštího roku tak, aby práce proběhly mimo hokejovou sezónu. V případě získání dotace by mohla být akce s výměnou skleněných tvárnic zařazena do návrhu rozpočtu pro rok 2022,“ prozradil náměstek prostějovského primátora Jiří Rozehnal, který má stavební rozvoj a investice města ve své pracovní náplni.

V letošním roce bylo pro první etapu vypsáno výběrové řízení pouze na realizaci sedaček. Radní rozhodli o výběru dodavatele veřejné zakázky, kterým je firma Pozemstav Prostějov, která nabídla délku záruky 60 měsíců a splnila všechny zadávací podmínky zadavatele. „V rozpočtu města Prostějova je na danou akci vyčleněna částka čtyř milionů korun. Aby mohla být uzavřena smlouva o dílo s vybraným zhotovitelem, předkládáme zastupitelům ke schválení dofinancování ve výši 250 tisíc korun. Celková cena díla je vyšší z důvodu nárůstu cen materiálu oproti loňskému roku, kdy jsme investice plánovali,“ nastínil náměstek primátora.

„Pro mě je pořízení nových sedaček šťastný okamžik. Ty stávající už přece jen pamatují hodně, jsou ještě původní ze sedmdesátých let minulého století. A dávno na ně nejsou náhradní díly. Pokud je nějaká zničená, nahrazujeme ji dřevěnou deskou. A nejeden divák už si v sedačkách přiskřípl kabát nebo kalhoty,“ konstatuje dlouholetý správce stadionu Ivo Horák s tím, že k rekonstrukci by mělo dojít zhruba za měsíc. „Měla by jít na řadu jedna strana, pak druhá. Můžu pak prozradit, že v sektoru hostujících fanoušků nové sedačky nebudou,“ dodal Horák. Stadion by se po stavebním zásahu měl zbarvit do červené a černé. Výměna kopilitů neboli skleněných tvárnic po stranách haly bude připravena s předpokládaným termínem realizace na duben až srpen 2022 mimo hokejovou sezonu.