Hořkosladký začátek přípravy na ledě v těchto dnech prožívají mládežnické hokejové kategorie. Jak trenéři, tak hráči, kteří dorazili, se nepochybně na tréninky mezi mantinely těšili. „Měli jsme tréninky na ledě a pak tělocvičnu a posilovnu. Před pár dny nám skončil příměstský kemp, na kterém jsme měli dvakrát denně led a dále silové tréninky,“ poznamenal trenér juniorů SK Prostějov 1913 Michal Janeček.

 

Ukázalo se však, že plejerů dorazilo málo. Přinejmenším tedy méně, než kolik jich chodilo. „Velký problém je, že začínají končit kluci. Přestali být zvyklí na režim. Někteří se tak už cukají. Je to špatné, tři už skončili,“ konstatoval smutně lodivod mladých hokejistů.

Podobný problém je taky o kategorii níže u ročníku 2012. „Koronavirus se projevil opravdu hodně. Je těžké teď děti znovu ke sportu přitáhnout. Zatím se sice všichni vrátili, ale bude těžké je udržet. Mají své počítače, chytré telefony i jiné aktivity,“ posteskl si trenér Jakub Krampol. Problém tak nyní trenéři s hráči nemají jen kvůli bruslení a hokejovým dovednostem. „Kategorii jsem přebíral po kolegovi. Ale co znám některé kluky z dřívějška, tak nabrali dost na váze,“ přidal Krampol.

A hráči ubývali i jinde. „Pár kluků skončilo, i když nevím, zda za to mohla pandemie nebo je to prostě přestalo bavit. Při přechodu do dorostu, k juniorům nebo k mužům jsou tyto konce přirozené. Nedostatkem hráčů ale naštěstí netrpíme,“ řekl za dorost kouč Martin Půček.

Některým týmům z prostějovského eskáčka ale nastaly krušné časy. „Jsem pořád na telefonu, sháním hráče, kde se dá. S problémy se ale potýkají i jinde, v Šumperku, Olomouci, Přerově… Navíc hráčům se prostě nechce dojíždět. Když se neprosadí ve svém týmu, radši skončí, než aby to zkusili jinde. Nyní tak mám na tréninku místo šestnácti lidí jedenáct,“ smutní Michal Janeček.

Mladé hokejisty SK 1913 každopádně nyní čeká návrat k plné porci tréninků, juniory navrch turnaj v Šumperku. A menší děti absolvovaly příměstský kemp. Trenérům však nyní přibyly k běžným obavám i ty, kolik hráčů se zúčastní a kolik jich bude třeba v době Vánoc. Navíc nadále je zde hrozba, že se koronavirus na podzim vrátí. „To už by nás zabilo,“ říká bez obalu Michal Janeček.