Závěrečné přípravné utkání před ostrým startem nového ročníku Chance ligy odehráli Jestřábi minulý čtvrtek v Třebíči. Po dosti vyrovnané první třetině, ze které Hanáci odcházeli do šaten za stavu 1:2, přišla kritická část zápasu. Ve druhé dvacetiminutovce se hra svěřenců trenéra Tottera propadla a prohrávali už rozdílem tří branek. Ve třetí třetině nedokázali špatný výsledek zvrátit, nakonec ještě inkasovali do prázdné brány. Poslední generálku na ligové zápasy tak projeli vysoko 1:5.

 

Čtvrteční utkání začalo vyrovnanou hrou na obou stranách. V 9. minutě přišlo první vyloučení zápasu, když šel na trestnou lavici domácí Doudera za vysokou hůl. Hanáci si však v početní výhodě nevytvořili tlak, který by je poslal do vedení. Následně Bláhu prověřil ostrou trefou Šťovíček, který se na prostějovskou jedničku vydal sám. V čase 14:50 došlo k otevření skóre zápasu a měl ho na svědomí třebíčský Křehlík – 1:0. Necelou minutu na to už ale bylo vyrovnáno. Přesně do šibenice se trefil Mrázek, který využil nahrávku Jáchyma – 1:1. Aktivita obou družstev nepolevovala. Do velké šance se z mezikruží dostal Psota, ale na Bláhu nevyzrál. V 19. minutě už gólmana Hanáků překonal. Psota hledal před bránou Bittnera, jeden z prostějovských beků si však puk srazil do branky sám – 2:1. Na konci první periody se Hanáci hnali k vyrovnání, ale to se jim nepodařilo.

Druhá třetina odstartovala vyloučením na straně Jestřábů. Velkou šanci ke střelení branky měl opět Psota, prostějovský brankář však vytáhl výborný zákrok. Když byli hosté kompletní, měl stále navrch celek Bílých hvězd. V čase 23:55 se domácí dostali do vedení o dvě branky. Ferda vybojoval puk, nahrál jej na brankoviště, kde se nemýlil Dočekal – 3:1. Třetí branka do sítě Prostějova z ní vyhnala prostějovskou jedničku. Místo něj mezi tři tyče nastoupil Altrichter. Toho hned prověřil Šťovíček, mladý gólman však zůstal v klidu. Ve 26. minutě měl na hokejce snížení Havlík, orazítkoval však jen tyč. V dalším průběhu hry došlo k vyloučení na obou stranách, ani jeden celek však početní převahy nevyužil. V čase 33:49 Třebíč po střele Dočekala odskočila na rozdíl tří branek – 4:1. Tři minuty před koncem se do velké šance ve vlastním oslabení dostal jediný střelec Hanáků, další branku však nepřidal.

Jestřábi vletěli do závěrečné dvacetiminutovky velmi aktivně a snažili se zvrátit nepříznivý výsledek. Následný průběh zpomalilo vzájemné vyloučení. V čase 45:28 měl Dočekal blízko k hattricku. Na druhé straně to na Jekela zkoušel opět aktivní Mrázek. Domácí hokejisté se už nikam nehnali a jen si hlídali svůj náskok. To svěřenci trenéra Tottera se tlačili ke snížení, ale marně. V 55. minutě opustil Altrichter klec a Hanáci tak hráli v šesti. Dlouho to netrvalo a do prostějovské odkryté branky uklidil puk Bittner – 5:1. V závěrečných minutách se nic zásadního, co by ovlivnilo zápas, nestalo. Jestřábi tak z posledního přípravného utkání odjížděli s vysokou prohrou.   

 

Kamil POKORNÝ – SK Horácká Slavia Třebíč:

„Přijel kvalitní soupeř, který hraje hodně agresivně a ofenzivně. Myslím, že jsme se s tím vypořádali dobře. V první třetině, kde soupeř tyhle své přednosti ukázal, jsme hráli trochu komplikovaně, ale i přesto se nám podařilo pár brejků a vyhráli jsme ji 2:1. Asi nejlíp jsme zvládli druhou třetinu, hráčům jsme řekli, aby hráli jednodušeji a přehrávali soupeře přihrávkami za obranu, což se nám povedlo, dali jsme další góly a měli jsme tam i další šance. Tuto část hry jsme měli vyhrát i větším rozdílem. Ve třetí třetině hrál soupeř vabank, chtěl se dostat do zápasu. Nám zachytal dobře brankář, hráli jsme obětavě v obraně, a navíc si myslím, že jsme slušně čistili předbrankový prostor. Byl to odmakaný zápas, ale takové v soutěži budou. Pro nás to byla každopádně kvalitní generálka.“

Aleš TOTTER – LHK Jestřábi Prostějov:

„Měli jsme mezery v efektivitě a udělali jsme dost zbytečných chyb v defenzivě, kdy jsme nebyli pod tlakem. Ty situace jsme měli řešit jednodušeji. Byl to takový zápas, kdy se vám to všechno odráží pro soupeře. Je to dobrá facka před soutěží. Vím, že ten tým na ni zareaguje. Tímto zápasem jsme za přípravou udělali tlustou čáru, výsledky z ní nebudou nikoho dál zajímat. Samozřejmě teď bude důležitý vstup do soutěže, navíc ve druhém kole nahrajeme. Takový zápas, jako byl s Třebíčí, se jednou za čas stane, bylo tam plno špatných momentů. Je dobře, že se nám to stalo v přípravě. Věřím, že v soutěži takové utkání nebudeme opakovat.“

 

8. PŘÍPRAVNÉ UTKÁNÍ

SK Horácká Slavia Třebíč – LHK Jestřábi Prostějov

5:1 (2:1, 2:0, 1:0)

Branky a nahrávky: 15. Křehlík (Poizl, Forman), 19. Psota, 24. Dočekal (Ferda, Forman), 34. Dočekal, 56. Bittner – 16. Mrázek (Jáchym). Vyloučení: 5:5. Bez využití: 0:0. Oslabení: 0:0. Diváků: 500

Sestava Třebíče: Jekel – Doudera Hunkes, Forman, Poizl, Mlčák, Furch, Tureček – Psota, Bittner, Šťovíček, Krliš, Bittner, Střondala, Vodný, Dočekal, Ferda, Křehlík, Michálek, Vedral. Trenéři: Pokorný, Barvíř a Dolníček.

Sestava Prostějova: Bláha – Husák, Vala, Zajíc, Krejčí, Havlík, Klimíček – Beránek, Jáchym, Babka, Mrázek, Novák, Kloz, Rudovský, Podlaha, Švec, Jelínek, Koblížek, Motloch. Trenéři: Totter a Wojnar.