Středeční 7. kolo Chance ligy zaválo Jestřáby na západ Čech. Na ledě Benátek nad Jizerou sehráli svěřenci trenéra Tottera výborné utkání, ve kterém vstřelili celkem 4 branky, a berou tak další důležité 3 body do prvoligové tabulky.

 

Hned v úvodu zápasu se Hanáci rozjeli k brankovišti domácích a byli od začátku jasně aktivnějším celkem. V čase 3:09 pálil přesně od modré čáry obránce Patrik Husák, který otevřel skóre zápasu – 0:1. Svůj tlak si Prostějov podržel i v následujících minutách, také díky dvouminutovému vyloučení Kunsta. V 8. minutě prověřil Bláhu střílející Wiencek z mezikruží. Byl to ale spíše gólman Pavelka, na druhé straně ledové plochy, na kterého se valily puky. V polovině první třetiny dostal velký prostor ke střele na pravém křídle Dubský, jeho střelu gólman Benátek uklidil vyrážečkou. Po chvíli se v obranném pásmu Prostějova dostal do téměř stejné pozice Žůrek, Bláha byl ale v klidu. Jelínek vystihl špatnou rozehrávku Benáteckých a poslal puk na Beránka, jeho pokus byl ale zastaven. V 18. minutě šikovně objel branku domácích Mrázek a rovnou zakončoval. Kotouč za záda Pavelky však prostějovský kanonýr neposlal. Před koncem první části vystřelil Dlouhý na gólmana Hanáků, ten puk vyrazil do ochranné sítě. Po první třetině odcházeli jestřábi do šaten s těsným jednobrankovým náskokem.

Dobrou příležitost si zkraje druhé části vytvořil opět Dubský, který sjížděl mezi kruhy a pálil. Jeho střelu ještě gólman Benátek udržel, na útok po vyhraném vhazování už byl ale krátký. Jáchym nahrál puk Davidu Valovi, který jej od modré poslal do branky hostů – 0:2. V čase 22:35 byl za hákování vyloučený právě střelec druhého gólu Hanáků, Vala. V přesilovce nedostali domácí příležitost, naopak v ní Benátky mohly po vlastní chybě znovu inkasovat. Od 26. minuty měli Jestřábi dvouminutovou početní výhodu, šance ke zvýšení skóre však neproměnili. V čase 28:57 na Bláhu ujížděl zcela osamocený Špaček, který však nastřelil jen rameno prostějovské jedničky. V polovině třetiny si trenér Totter, po výkyvech týmu, vzal oddechový čas. I dále však měli Hanáci co dělat, když opět hráli oslabení. Domácí ale měli problém dostat se před Bláhu, a tak kontaktní branka nepadla. Ve 34. minutě naopak hráči s jestřábem na prsou početní výhodu vytěžili. V mezikruží se ke kotouči dostal Tomáš Jáchym a tvrdou střelou, která se ještě otřela o bránícího hráče, překonal Pavelku – 0:3. Domácí celek následně hrál 38 sekund 5 na 3, ale vstřelit branku se jim ani tak nepodařilo. Konec druhé třetiny ještě donutil oba gólmany vytáhnout svoje nejlepší zákroky.

Hra v poslední třetině měla rychlý spád, možná i díky tomu, že dobíhala vyloučení z předchozí části na obou stranách, a tak bylo na ledě více místa. Následně domácí tvrdě okupovali obranné pásmo Prostějova.Gólman Bláha společně se svými spoluhráči odolával. Od 44. minuty byly k vidění přesilové hry na obou stranách, všechny bez využití. Technické problémy s časomírou přerušily na nekolik minut třetí část. V čase 47:16 v signalizované výhodě vstřelil první branku domácích Dlouhý – 1:3. O minutu později benátečtí zapomněli na Havlíka, který se nikým nebráněný přiřítil až před Pavelku, ten jeho střelu do horní části branky vyrazil. Plné ruce práce měl pak i Bláha, který odrážel útoky domácích. Necelých sedm minut před koncem byla třetí dvacetiminutovka přerušena podruhé, po ošklivém zranění Petra Krejčího, kterého po zásahu pukem do obličeje z ledu odvezli na nosítkách. Po následné dlouhé debatě o dalším průběhu se středeční zápas znovu rozjel. V přesilovce v 56. minutě střílel z dobré pozice Švec, trefil však jen Pavelkův beton. Do zakončení se při hře 4 na 4 dostal Zajíc, který vystřelil do hrudi benáteckého gólmana. Minutu a půl před koncem si domácí tým vzal oddechový čas, a pak to zkusil v šesti bez brankáře. Výhoda hráče jim však nepomohla ba naopak. Tři sekundy před koncem uklidil Jakub Babka kotouč do prázdné klece – 1:4. Hanáci tak po výhře nadále zůstávají venku stoprocentní.

                                                                        

HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Aleš TOTTER – LHK Jestřábi Prostějov

„Zaprvé si člověk uvědomí, že je něco více než hokej. Měli jsme zranění, když Petr Krejčí zkolaboval, ale je stabilizovaný a bude v pořádku. Na každém utkání má být sanita a tady se čekalo pětadvacet minut na záchranku, což nechápu. Přijela jen nosítka. V profesionální soutěži to není možné. To mě mrzí a jsem na to zvědavý. Domácí argumentovali, že mají nějakou výjimku. Jestli svaz bude dělat podobné výjimky, než někdo zemře na ledě... To mě strašně mrzí. K tomu zápasu bych řekl, že domácí mají určitě tým na to, že by měli mít více bodů. Výborně bruslí. My na to ale byli připravení a konečně nám vyšel vstup do utkání, kdy jsme posouvali kotouče a vstřelili první branku. Poté jsme náskok navyšovali, přežili několik oslabení a v přesilové hře zvýšili na 3:0. Myslím si, že zápas jsme kontrolovali. Škoda toho závěru. Závěrečných sedm minut jsme nechtěli dohrávat, ale rozhodčí udělal vše pro to, aby se tak stalo. Utkání se tedy opravdu jen dohrávalo. Tohle zranění je ale hrozné. Máte svěřence, který každý den pro vás pracuje a vy vidíte, že se zalyká krví a že je v bezvědomí, je to hrozné.“

Valdemar JIRUŠ – HC Benátky nad Jizerou

„O utkání rozhodla druhá třetina, ve které jsme byli paradoxně lepším týmem. Soupeř nám ale dal lekci v jednoduchosti zakončení, my se naopak v koncovce trápíme a od toho se vyvíjí naše výsledky. Kaňkou na utkání je Petrovo zranění. Petru Krejčímu přejeme brzké uzdravení.“