Zajímavé derby nabídl středeční večer v Šumperku. Právě tam totiž zajeli Jestřábi. A spolu s nimi početný zástup prostějovských fanoušků. Kromě blízkosti soupeře byl duel zajímavý i tím, že na straně Šumperka hrálo hodně exprostějovských hráčů včetně dvou odchovanců. Lavičku domácích pak vedou rovněž prostějovští trenéři, Martin Janeček a Lukáš Motloch.

V utkání měl zprvu navrch Prostějov. Snáz se dostával do šancí, což jen umocnila přesilová hra. V ní měl velkou šanci zejména Jiránek, už po početní výhodě se mohl prosadit Motloch. V 8. minutě však přišla velká šance Žálčíka, který ale z brejku nedal. Poté se činili obránci. Na jedné straně to zkoušel Klimíček, na druhé exprostějovský Březák. Rány z větší vzdálenosti však skóre neotevřely. O to se postaral až v 16. minutě během přesilové hry domácích Vildumetz, přízemní střela zapadla za Bláhu. Šumperk úspěch povzbudil, dral se dopředu. Větší šance už se ale nedočkal.

Druhá třetina vypadala úplně jinak. Prostějov zabral a mnohokrát zavřel soupeře v jeho obranném pásmu. Navíc, po faulu na Mrázka vyrovnal ve výhodě z levé strany Šimon Jelínek. Hra se následně začala kouskovat, přibývalo vyloučených. Šumperku však víc a byla z toho dvojnásobná přesilovka pro Jestřáby. Ve 27. ji dokázal využít svižnou střelou z kruhu Petr Mrázek, navíc se mu to povedlo ještě za situace 5 na 3. „Normální“ početní výhodu už Prostějov nevyužil, i po ní ale pokračoval v tlaku a těžil z toho Jan Kloz, který bekhendem dorazil svou střelu. Šumperku se dále příliš nedařilo, přesto stihl snížit: Prostějov zaváhal v rozehrávce, a tak nahrávku Žálčíka neměl problém využít Kindl – 2:3.

Právě někdejší Jestřáb Žálčík se v dalších minutách ukázal jako stěžejní postava utkání. On a Kindl zaměstnávali Bláhu, 48. minuta přinesla obrovskou šanci i pro Spratka. Prostějov už se tolik do šancí nedostával, neřkuli do tlaku. Přesto se Jáchym prodral před bránu, místo střely však nahrával a bylo po šanci. Znovu se potvrdilo pravidlo nedáš-dostaneš: Souhra exprostějovanů skončila střelou Lukáše Žálčíka a vyrovnáním. Tím tempo hry sice neodpadlo, snížila se však její kvalita – ani jeden soupeř deset minut před koncem nechtěl udělat chybu. V dalších minutách už tak vynikla pouze rána Jelínka. Naopak prodloužení bylo o útočných manévrech, více ze hry měl Šumperk, Prostějov se blýskl šancemi Mrázka či Husáka. Neuspěli, zápas tak dospěl do nájezdů. Prvních pět střelců neuspělo, poté se však prosadil Kindl. Jestřábi reagovali trefou Rudovského a zakončením Jelínka o tyčku. Na to už Draci odpověď neměli, Prostějov se tak mohl radovat ze dvou bodů.

Draci PARS Šumperk – LHK Jestřábi Prostějov 3:4 sn (1:0, 1:3, 1:0 – 0:0)

Branky a nahrávky: 16. Vildumetz (Řezáč, Kohút), 38. D. Kindl (Žálčík, Vildumetz), 50. Žálčík (Drtil, Pěnčík) – 22. Jelínek (Mrázek, Babka), 27. Mrázek (Klimíček, Jáchym), 31. Kloz (Mrázek, Klimíček), rozhodující nájezd Jelínek. Rozhodčí: Čech, Skopal – Hanzlík, Měkýš. Vyloučení: 3:3. Využití: 1:1. Střely na branku: 31:38. Průběh zápasu: 1:0, 1:3, 3:3.

Sestava Šumperka: Mokry – Drtil (A), PěnčíkHrachovskýBřezákDudychaŘezáč – Žálčík (A), D. Kindl (C), Vildumetz – BernovskýMacuhŠilhavý – P. KratochvílKohútA. Furch – ScheuterSpratekAntoníček – J. Horký. Trenéři: Martin Janeček a Lukáš Majer.

Sestava Prostějova: Bláha – ZajícKlimíčekHusákVala – RudovskýT. JáchymJiránek (A) – MrázekJ. Kloz (C), Martin Novák (A) – M. ŠvecŠtefkaP. Beránek – DubskýT. KoblížekŠ. Jelínek – MotlochBabka. Trenéři: Aleš Totter a Vlastimil Wojnar.

Martin Janeček (DRACI PARS ŠUMPERK): „Samozřejmě nás mrzí, že jsme nakonec nedokázali získat ten extra bod navíc. Možná jsme si ho nezasloužili za takovou tu pětiminutovku ve druhé třetině, kdy jsme dělali chyby, zbytečně faulovali a soupeř nám odskočil na 3:1. Na druhou stranu obrovský klobouk dolů, jak se mužstvo s tímto nepříznivým stavem popralo. Dostali jsme se zpátky do zápasu a myslím si, že ke konci jsme měli šanci celý zápas otočit. Myslím si, že i větší část prodloužení byla na naší straně. A pak Prostějov byl prostě o jeden nájezd šikovnější, to se stává. Diváci si určitě přišli na svoje, utkání mělo náboj a nádech derby. My se teď díváme na body a na tabulku, kde jsme nepropadli, za to obrovské díky všem klukům."

 

Aleš Totter (LHK Jestřábi Prostějov): „V první třetině jsme neproměnili hodně šancí a nehráli jsme tak kompaktně. V druhé jsme se začali zlepšovat v osobních soubojích a byli jsme více na puku. Bohužel nám museli odstoupit nějací útočníci, takže jsme to museli hodně přeházet. Poté se nám povedla skvělá pasáž ve druhé třetině, kdy jsme otočili zápas, a hlavně jsme využili dvojnásobnou přesilovku. Myslím, že soupeř následně zaslouženě vyrovnal a utkání skončilo remízou. V prodloužení byl Šumperk lepší, ale zachránil nás Ondra Bláha a dostali jsme šanci v nájezdech, kde už jsme byli zase lepší my a bereme skvělé 2 body. V sobotu se opět těšíme na skvělé fanoušky a věřím, že si půjdeme pro čtvrtou výhru v řadě!“

 

TABULKA CHANCE LIGY
PTýmZSB
1. Třebíč 8 33:14 23
2. Litoměřice 8 31:21 21
3. Slavia 8 36:30 15
4. Sokolov 8 23:23 15
5. Prostějov 7 25:17 14
6. Vrchlabí 8 22:20 14
7. Vsetín 7 27:15 13
8. Přerov 7 23:17 12
9. Jihlava 7 24:19 12
10. Šumperk 8 25:23 12
11. Poruba 7 20:24 9
12. Ústí nad Labem 7 18:24 8
13. Kolín 8 22:29 8
14. Frýdek-Místek 7 20:27 8
15. Havířov 7 18:28 5
16. Benátky n/J 8 12:24 3
17. Kadaň 8 15:39 0