Šlágr 15. kola hostil na začátku týdne prostějovský led. Druhé Litoměřice přijely změřit své síly se třetími Jestřáby. Tomu odpovídal ostatně i samotný průběh utkání, které bylo hodně vyrovnané a bojovné až do závěrečné sirény. Prostějov se po vydřené výhře 4:2 radoval ze zisku cenných domácích bodů, kterými se v tabulce dotáhl právě na Litoměřice. 

 

Už od začátku byla velká chuť po vítězství na obou stranách. Po chybě v útočném pásmu domácích se do rychlého brejku dostal Josef Jícha a svojí přesnou střelou ve 4. minutě otevřel skóre utkání – 0:1.  Jestřábi se se ale nezalekli a i nadále nepříjemně okupovali pásmo před gólmanem Čermákem. Po 88 sekundách vyrovnal kanonýr Petr Mrázek, který zakončoval krásnou akci Prostějova – 1:1. Povzbuzeni brankou se do další rychlé šance dostal Klimíček s Tomášem Jáchymem, jejich souhru si ale gólman Litoměřic pohlídal. Od 8. minuty byla k vidění první početní výhoda, kterou sehráli svěřenci trenéra Tottera. V té měl dvakrát dobře nabito Rudovský, Čermák si s jeho ranami poradil. V čase 11:26 otočil stav na stranu Jestřábů Šimon Jelínek. Tomáš Jáchym vystřelil z pravého kruhu a kališnický brankář kotouč pouze vyrazil. V následné skrumáži se nejlépe zorientoval Šimon Jelínek a poslal puk do sítě – 2:1. Ve 13. minutě se Urban vydal rychle dopředu, ale trefil jen boční část Altrichterovy svatyně. Dvě minuty na propukla v Prostějově oslava dalšího domácího gólu. Tomáš Jiránek nabral rychlost po levé straně, zbavil se dvou obránců a parádní dělovkou z kruhu vymetl vzdálenější roh hostující branky – 3:1. V závěru první části byli kališníci opět vyloučeni, další branku do šatny ale Hanáci nepřidali.

Do druhé části se hostující Stadion pořádně nakopl a byl od prvních minut velmi aktivní. V čase 22:16 zužitkoval tlak hostujícího celku Ondřej Pocházka, který se prokličkovat prostějovskou obranou a dal kontaktní branku – 3:2. Dvougólové vedeni si Jestřábi chtěli vzít co nejdříve zpět. Postupně to na Čermáka zkoušeli Dubský, Husák, či kapitán Hanáků Novák ze samostatného úniku. Litoměřický brankář, pro kterého to bylo teprve druhé ligové utkání, ale svůj celek držel. Další minuty prostřední třetiny byly ve znamení velkého boje, kdy se obě mužstva snažila a dokázala si vytvořit opravdu zajímavé situace, ale brankáři Čermák s Altrichterem zůstali neprůstřelní.

I závěrečná část přinesla rychlé a nepříjemné útoky. První minuty nebezpečně Hanáci ostřelovali Čermákovu branku, ale gól nepadl. Ve 46. minutě to v útočném pásmu zkoušel osamocený Babka, ale ani nadvakrát kotouč do sítě neprotlačil. Až do poloviny poslední dvacetiminutovky se hrálo v rychlém sledu a moc se nepřerušovalo. Po faulu Klimíčka pak byl v obranném pásmu domácích velký závar, kterým chtěli kališníci vyrovnat. Jestřábi ale dělali vše proto, aby jim to nedovolili. Stejně tomu tak bylo i po vyloučení nováčka v prostějovské obraně Miloslava Jáchyma. V čase 54:06 založil dobrou akci jeho bratr Tomáš Jáchym, který nabídl puk na pravý kruh Rudovskému, jeho pokus ale skončil v lapačce. I v posledních minutách souboje neutichaly. Necelé tři minuty před koncem si hostující celek vzal oddechový čas a po něm naskočil v šesti. Jenže kýžené vyrovnání Stadionu nepřišlo, ba naopak. Prostějovu stačilo pouhých 7 sekund, aby kotouč uklidili do prázdné klece, toho se přesně ujal Jan Štefka – 4:2. Po šedesáti minutách pak Hanáci slavili poosmé z posledních deseti zápasů.

                                                          

 HODNOCENÍ TRENÉRŮ

Aleš TOTTER – LHK Jestřábi Prostějov

„První třetina byla solidní, v té druhé jsme přestali dělat některé detaily. Možná jsme si mysleli, že to bude lehčí zápas. Nakonec jsme jej museli rozhodnout až v powerplay. Obětavost našich hráčů při oslabení a ve třetí třetině rozhodla, že jsme utkání zvládli. Bylo tam ale spousta takové nedůslednosti a malých detailů, které jsme nedělali, proto ten výsledek byl až do konce na vážkách. Navíc jsme strašně málo stříleli a přehrávali jsme akce. Gólmana, kterého jsme si v první třetině připravili tak, že byl nervózní, jsme ve druhé třetině zase dostali do zápasu. Respektujeme sílu soupeře, že to byl souboj druhého se třetím. Ne nadarmo mají Litoměřice 30 bodů a jsou před námi v tabulce. Bereme tři body a jsme rádi, že jsme konečně potvrdili vítězství z venku.“

Daniel TVRZNÍK – HC Stadion Litoměřice

„Teď máme období, kdy si zápasy vlastními individuálními chybami prohráváme. Soupeř jde do zápasu dobře a dostane se do vedení. Dostaneme tři úplně laciné góly, v desetiminutovém výpadku defenzívy, a pak jsme to až do konce zápasu honili. Bohužel pro nás, domácí si ten závěr zkušeně pohlídali a tím asi zaslouženě vyhráli.“ obětaví. Počkali jsme si na šance, které jsme proměnili, a zaslouženě jsme vyhráli. Jsem šťastný, že jsme přerovským fanouškům mohli udělat radost. Za to, že nám v Prostějově vytvořili perfektní prostředí, si to zaslouží. Bez nich by to nebylo ono.“

 

TABULKA CHANCE LIGY
PTýmZSB
1. Třebíč 14 54:28 37
2. Litoměřice 14 53:42 30
3. Prostějov 14 54:35 29
4. Jihlava 14 51:36 27
5. Vsetín 14 48:34 26
6. Sokolov 15 43:42 25
7. Přerov 14 45:37 24
8. Vrchlabí 14 37:40 22
9. Šumperk 14 45:41 21
10. Frýdek-Místek 14 46:49 18
11. Ústí nad Labem 14 36:43 18
12. Poruba 14 39:47 18
13. Kolín 14 38:46 18
14. Slavia 14 51:53 17
15. Benátky n/J 14 30:38 15
16. Havířov 14 38:47 15
17. Kadaň 15 22:72 0