K zásadní úpravě došlo v hracím modelu Chance ligy mužů ČR 2020/2021. Vedení Českého hokejového svazu přišlo s návrhem, aby se základní část soutěže z původního tříkolového systému (každý s každým třikrát) zkrátila na dvoukolový (každý s každým dvakrát). A během videokonference zástupců všech prvoligových klubů byla tahle nová varianta ve čtvrtek 12. listopadu většinově schválena.

„Vzhledem k nedostatku termínů, který neumožňuje dohrání Chance ligy v původní podobě, rozhodl prezident Českého hokeje Tomáš Král o změně formátu a rozpisu soutěže pro sezónu 2020/2021,“ informoval tiskový mluvčí ČSLH Zdeněk Zikmund. Co to v praxi znamená? Že se místo jednapadesáti kol dlouhodobé fáze odehraje nakonec jen čtyřiatřicet. „Pro uvedené řešení se při čtvrteční videokonferenci vyslovily dvě třetiny účastníků druhé nejvyšší soutěže,“ prozradil Zikmund.

Mezi ty, kdo byli proti, patřil i zástupce LHK Jestřábi Prostějov. „Očekával bych, že vzhledem ke složitosti současné situace svaz osloví všechny kluby Chance ligy, aby zjistil jejich názory na možné pokračování soutěže, s jakými se potýkají problémy a co navrhují udělat se sezónou dál. Místo toho svaz komunikoval jen s několika vybranými kluby, zatímco postoj ostatních nikoho nezajímal. Následně tak vznikla jediná alternativa se zkrácením základní části místo toho, aby variant bylo minimálně několik a kluby samy mohly hlasováním rozhodnout, která je pro ně nejpřijatelnější,“ posteskl si sportovní manažer elhákáčka Jiří Vykoukal svůj nesouhlas. Další podstatnou otázkou je, kdy se po koronavirové pauze opět roztočí celý prvoligový kolotoč. „Vedení Českého hokeje požádá na základě rozhodnutí oddílů o udělení výjimky pro pokračování soutěže po dvacátém listopadu,“ doplnil Zikmund.

V praxi tedy restart proběhne nejdříve v sobotu 21. listopadu, leč možná ještě o dost později. Éterem se vznáší datum znovuobnovení například 30. listopadu. „Řeší se vysoká finanční nákladnost PCR testů, která je pro prvoligové kluby těžko přijatelná. Mnohem víc schůdné by bylo o poznání levnější antigenní testování,“ ozřejmil Vykoukal důležité ekonomické dilema.

Nyní záleží, jaké podmínky se prostřednictvím Národní sportovní agentury podaří vyjednat s Ministerstvem zdravotnictví. A také může teoreticky pomoci rozvolnění hygienických opatření, pokud k nim od 21. listopadu skutečně dojde. Sázet na natolik příznivé okolnosti se však – navzdory klesajícím počtům nemocných – předem rozhodně nedá.

Konkrétní podoba nového zápasového rozpisu pokračování Chance ligy by měla vzniknout během úvodní poloviny tohoto týdne.