Uplynulou neděli v pravé poledne odstartovalo na prostějovském zimáku další hanácké derby. Tentokrát se tento souboj odehrál mezi 5. třídami těchto dvou odvěkých rivalů. Prostějovský celek, jehož sestavu ovlivnila marodka a povinné karantény, byl před brankou soupeře aktivní, ale nedokázal svého tlaku pořádně využít. Zato Přerovu se opravdu dařilo a odváží si z Prostějova vysokou výhru.

Utkání začalo poněkud nesměle. První akci, kterou musel brankář pohlídat, si vytvořil prostějovský SK. V 5. minutě se ve středním pásmu vydal do samostatné akce přerovský Brázdil, gólman Kuba předvedl dobrý zákrok. Pak byl Přerov nebezpečnější. Dobrou pozici z kruhu si na střelu vytvořil Grapl, ale promáchl. I v další akci vytvořil soupeř závar před Kubovou brankou. Pak přišel první trest, a to na straně Přerova (Neuděluje se standardní dvouminutový trest ve hře. Výhoda je formou samostatného nájezdu, kdy se ostatní hráči vydávají od modré čáry za hráčem, který vyráží ze středního kruhu na brankoviště – pozn. red.), ale SK ji nevyužil. Velkou šanci si pak po dobrém zpracování v obranném pásmu Přerova vytvořil Krištofík. V čase 11:45 otevřeli Přerovští skóre. Puk se odrazil od prostějovského hráče a projel mezi betony Kuby, který puk neviděl – 0:1. Na druhé straně se do brejku dostal Radkovič, jeho střela za záda Čechmánka neprošla. Hra se začala zrychlovat. Ve 14. minutě orazítkoval tyč prostějovské klece Beneš. Na druhé straně střílel z kruhu Vinklárek, brankář byl ale pohotový a chytil puk lapačkou. SK vybojoval kotouč ve svém obranném pásmu a Kadlčík se vydal do zakončení. Svojí kličkou ale gólmana hostů nepřekonal. Kouřil tři minuty před koncem rozezvonil tyč Čechmánkovy branky. Následně na druhé straně zahrozil Faltynek samostatným únikem, kotouč ale do branky SK neuklidil. První třetina končila výhodou hostů, kterou využili a zvýšili na rozdíl dvou branek – 0:2.

Po 30 odehraných sekundách zapisoval prostějovský Kuba další úspěšný zákrok. Následného tlaku před přerovskou brankou SK v úvodu nevyužil. Hra se přelévala ze strany na stranu, ale výrazné akce, které by ohrozily brankoviště jednoho z týmů, nepřišly. Až v čase 25:32 navýšili Zubři svoje vedení z hole Brázdila. Ten se zorientoval v mele před brankou Prostějova a zavěsil – 0:3. Překonat přerovského Čechmánka zkoušeli v rychlém sledu za sebou Kadlčík a jeho spoluhráči. V polovině zápasu se ale hosté po trefě Beneše opět radovali – 0:4. V čase 33:35 vstřelil první branku domácích Jan Krištofík po přihrávce Václava Kadlčíka – 1:4. Premiérová branka SK nakopla. Tři minuty před koncem musel Kuba předvést další zákroky. Minutu a půl před koncem druhé dvacetiminutovky se Přerovští opět prosadili – 1:5. Po dvaceti sekundách vedení ještě navýšil Brázdil – 1:6. Ve zbývajícím čase prostřední části útočil SK, ale byl to Přerov, který znovu úřadoval – 1:7.

I v úvodu závěrečné části musel být prostějovský brankář hodně pohotový. Při akci SK byl v dobré pozici ke snížení Kadlčík, ale mířil vedle. Po další souhře to Prostějovští zkoušeli v těsné blízkosti branky, avšak Čechmánek byl soustředěný a snížení zabránil. Na druhé straně chytil do lapačky Kuba střelu taktéž z mezikruží. Ve 48. minutě faul Přerova, výhodu ale brankář Zubrů pokryl. Hned nato výhoda hostujícího celku. Faltynek se rozjel ze středu hřiště a poslal puk za záda Kuby – 1:8. Přečíslení, které si Prostějov vytvořil už ve svém obranném pásmu, jeho hráči nevyužili. Devět minut před koncem další výhoda na straně domácího celku, ale puk za zády Čechmánka neskončil. Následné skrumáže v obranném pásmu Zubrů SK nevyužil. Pět minut před koncem podržel Kuba svůj tým při další výhodě soupeře. Po následném buly už ale prostějovský brankář opět inkasoval – 1:9. Prostějov se držel v obranném pásmu Přerova, ale nic nevytvořil. Necelé dvě minuty před koncem se trefil ještě Brázdil – 1:10. Hned nato další výhoda soupeře, kterou brankář Kuba ustál. Nedělní derby prostějovské 5. třídě nevyšlo.

HODNOCENÍ TRENÉRA

Martin PĚCHA – SK Prostějov 1913

„Myslím si, že to byl vyrovnaný zápas. Rozhodlo jej to, že Přerov proměnil více šancí. My jsme si také něco vypracovali, byly tam i nějaké tyčky, ale koncovka nás zlobila celý zápas. Po zásluze Přerov vyhrál. Náš výkon asi trochu ovlivnilo i to, že nám chyběli hráči, například jeden hned z první lajny. Na to se ale nedá vymlouvat. Tým byl dobrý, kluci hráli dobře a hodně bruslili. Bohužel to ale nevyšlo.“

Soupiska Prostějova: Kuba – Vybíhal, Marek, Hudec, Kadlčík, Vitásková, Řezníček, Radkovič, Hebelka, Vinklárek, Řezníček, Kouřil a Krištofík. Trenéři: Meidl a Pěcha.

Soupiska Přerova: Čechmánek (Shejbal) – Suchánek, Brázdil, Kozák, Strejček, Faltynek, Beneš, Grapl, Chromec, Pašek, Dřímalka a Benešová.

 

Výsledkový servis je tradiční součástí tištěného vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, který vychází každé pondělí