Patnáct tisíc korun. Takovou sumou „odměnila“ disciplinární komise klub LHK Jestřábi Prostějov za chování fanoušků na zápase s Přerovem. Derby totiž domácí příznivci na začátku třetí třetiny „zpestřili“ kromě pokřiků také vhozením prasečí hlavy s přerovskou šálou až na led, následované pouštěním pyrotechniky. A jelikož házení předmětů na led je pokutované a pyrotechnika v hledišti dokonce po rozhodnutí politiků protizákonná, bylo jasné, že bez trestu se takové počínání neobejde. A taky že ne. Za nedisciplinovanost vlastních příznivců inkasoval LHK Jestřábi pokutu 15 000 korun.

Opakované nesportovní chování prostějovských fans uvedli do zápisu o utkání i hlavní rozhodčí Pavel Obadal s Lukášem Květoněm. „V čase 42:57 byla vhozena na led prasečí hlava. V čase 44:42 byla v sektoru domácích použita pyrotechnika,“ napsali arbitři. „Od okamžiku vhození vepřové hlavy na hrací plochu uplynula doba cca pětačtyřiceti vteřin, než mohlo být rozhodčími přistoupeno k opětovnému zahájení hry a došlo tak ke zřetelnému narušení průběhu utkání,“ zjistila disciplinárka. A zároveň se pozastavila nad počínáním pořadatelské služby. „Proti osobě, která se vhození předmětu na hrací plochu dopustila, nebylo žádným způsobem okamžitě zakročeno, aby byla zadržena a předána Policii České republiky. Naopak tato osoba odkráčela zpět ke schodům vedoucím do horní části hlediště, ve kterém jsou obvykle soustředěni příznivci Prostějova.“ A disciplinárka vedená Josefem Řezníčkem jim dala za pravdu. „V přerušené hře po zákroku prostějovského brankáře Ondřeje Bláhy přišla blíže nezjištěná osoba v hledišti do bezprostřední blízkosti hrazení a vhodila na hrací plochu odkrvenou vepřovou hlavu, která byla provázána šálou se znakem přerovského klubu,“ shledala disciplinární komise.

K události se s odstupem času vyjádřil i klub, konkrétně prostějovský trenér Aleš Totter. „Dokážu to pochopit, ale byl bych nerad, kdyby to bylo pravidlem. Přišla pokuta a kredit ligy i naší organizace šel dolů. Shazuje to klub, je to něco přes míru. Beru, že šlo o ojedinělou záležitost,“ konstatoval kouč Prostějova. A zmínil zároveň herní stránku věci. „Hráči mohou vypadnout z tempa kvůli tomu a hokej následně není tak atraktivní,“ dodal Totter.

Již dřívější zápas s Přerovem z loňské sezóny mu dal zapravdu. Tehdy byl napaden řidič přerovského autobusu. Prostějov měl tou dobou v zápase navrch, incident následovaný vynucenou přestávkou však tým rozhodil a Jestřábi nakonec utkání prohráli.

Klub už si vše podle slov marketingového ředitele vyřešil. A to i s „kotlem“ Jestřábů. „Už jsme si to s fanoušky probrali. Cokoliv, co se hází na led, odsuzujeme a za to jsou pokuty. To by si fanoušci měli uvědomit,“ zvedá varovný prst Michal Mareš.

Ostatně štěstí prasečí hlava Jestřábům nepřinesla. Ani poslední derby se pro Prostějov dobře nevyvíjelo, v době incidentu svítil na tabuli stav 2:4, aby utkání nakonec skončilo výsledkem 3:7. Fanoušci Jestřábů už vyhlíží další blížící se derby, a věří, že nepříznivá série už se konečně prolomí.