„Podle mě spadne Havířov. Myslím, že z toho Poruba vybruslí, třeba Kolín zahrál výborně. Ústí… to vždycky vypadá, že jsou úplně out, vydolují někde nějaké body. Benátky, jestli je nepodrží Liberec. Ale Havířov, ten už to bude mít hodně těžké.“ Tak hodnotil nedávno asistent trenéra Jestřábů Vlastimil Wojnar „naděje“ prvoligových týmů na pád o patro níže. Právě sem se nyní zaměříme i my. V krátkosti se podíváme na to, jak vypadá suterén tabulky. A po čase si zase zatipujeme. Otázka je jasná: Kdo poputuje z kola ven?

NEJISTÁ SEZÓNA

Aktuální ročník má pro účastníky Chance ligy několik ale. Jedním z nich je, jak jinak, koronavirus. Dalším pak předčasný pád Kadaně. A tím ne nejméně důležitým pak vyrovnanost na spodku soutěže. Zatímco v minulých letech byly do sestupových vod namočené Kadaň, Ústí nad Labem a někdo, nyní se i po polovině ročníku zdá, že průšvih čeká najisto jen Havířov. Tím nervóznější ale zápasy s přibývajícími koly budou. Zeštíhlení soutěže zkrátka může být a taky bude pořádným strašákem.

ADEPT NEJVĚTŠÍ

Z aktuálně hrajících týmů je na tom nejhůře Havířov. Zdaleka. Tým má řadu problémů: průběžně prohrává, nechává soupeře otáčet slušně rozehrané zápasy, není moc se čeho chytit. Není to tak dlouho, co měnil trenéra, přičemž Jiří Režnar byl předtím na lavičce havířovských poměrně dlouho. Havířovské problémy předznamenaly už divoké porážky na úvod sezóny. Pak se sice tým mírně zvedl. Aktuálně tým ztrácí osm bodů na Benátky a má dost hroznou formu. Posledních sedm zápasů prohrál, z posledních jedenácti deset. Havířov je v tom zkrátka až po uši.

DALŠÍ „NAMOČENÍ“

Problémy má ale více týmů. Spodek tabulky je značně nahuštěný. Nevede se tolik třeba ani Přerovu, i když ten má na 12. místě náskok šesti bodů na svého nejbližšího pronásledovatele. Mezi 13. a 15. místem je však rozdíl jen čtyř bodů. A zde se bude rozhodovat. Největšími adepty na pád jsou aktuálně patnácté Benátky, čtrnácté Ústí nad Labem a překvapivě třináctá Poruba. Nicméně, jí, podobně jako Přerovu, předpovídáme lepší zítřky. Zbylé týmy peroucí se těsně nad a zejména pod desítkou to budou mít mnohem těžší. Jistotu nemá ale třeba ani Kolín…

NÁŠ TIP?

Havířov je, zdá se jasný, tým už to bude mít jen těžké. Sestup podle redakce neodvrátí. Na jeho hraně je více týmů, nicméně třeba Frýdek-Místek nebo Benátky nad Jizerou mohou čerpat z farem, Kolín zas v klidu může zachránit spolupráce s Hradcem Králové. Šumperk má zase obstojný, týmově hrající kádr, který už ustál větší krize. Ne. Naším tipem je, že přímo nakonec sestoupí Ústí nad Labem a Havířov. Benátky pak, pokud se nezlepší forma Liberce, budou následovat po play-down. Některý z týmů Kolín a Frýdek-Místek se pak naopak v play-down zachrání.