Hořkosladký závěr roku za sebou mají svěřenci trenéra Aleše Tottera. Z posledních dvou zápasů roku 2021 vytěžili ze šesti bodů polovinu, přičemž od skolení nového lídra Chance ligy nebyli daleko. V obou odehraných duelech uplynulého týdnu byl totiž Prostějov lepším týmem. Zatímco proti Vrchlabí to stačilo, s Litoměřicemi mužstvo padlo. Přelom letopočtu tak Jestřábi tráví na šestém místě. Také však s několika zraněnými. Proto se znovu na stole objevily varianty, jak lze doplnit tým?

Jen poloviční úspěšnost na body a konec krátké vítězné série, ale také dobré výkony, na kterých se

dá do dalších zápasů stavět. To je mírně rozporuplný závěr kalendářního roku z pohledu Jestřábů. „Hráli jsme s týmy, které patří do horní poloviny tabulky. Musíme být tedy pokorní. Bereme tři body. Doma jsme se dostali do vedení 1:0 a postupně jsme se zlepšovali. Důležité ale bylo, že jsme zápas odehráli dobře systémově. Za stavu 2:0 jsme hráli dobře týmově,“ ohlédl se za polsedním týdnem v roce 2021 Aleš Totter, trenér prostějovských hokejistů.

Nebyl přitom spokojený s vylučováním hráčů proti Stadionu Litoměřice. A to přesto, že soupeř měl vyloučených víc. „Proti Litoměřicím rozhodla naše nedisciplinovanost a nezvládnutí klíčových momentů. Je to dobré poučení pro nás. Nehráli jsme špatně, ale musíme hrát šedesát minut a všichni. Jinak nebudeme úspěšní. Když čtyři hráči vypadnou ze zápasu z tempa, nemohou se do utkání dostat, tak nebudeme v utkání bodovat,“ řekl.

Tým Prostějova tak zakončil rok 2021 na šestém místě. V dohledu je pátá příčka, čtvrtá už se naopak mírně vzdálila. Jestřábi na sedmé Vrchlabí mají Jestřábi náskok sedmi bodů. „Po předchozích sezónách je to zlepšení. Ale myslím si, že jsme ještě veškerý potenciál neukázali. Jsme pořád nový tým a spoustu bodů nám uteklo z různých příčin. Byla zde i nějaká zranění, to úplně člověk neovlivní. Je to ale solidní první polovina soutěže a solidní vklad do druhé poloviny ročníku, která bude daleko důležitější,“ uvedl pro Večerník Aleš Totter.

Jeho svěřence nyní čeká velice obtížný los, v průběhu nadcházejícího týdne sehraje tři zápasy, z toho dva venku. A jeden u nejvzdálenějšího soupeře Chance ligy, až v Sokolově. „Důležitý týden nás čeká nyní, když máme tři zápasy. Tabulka se může trochu víc roztrhat,“ je si prostějovský trenér vědom.

Vrásky však trenérskému štábu přidělává marodka. Zejména obránce kosí, Robin Staněk je na ní dlouhodobě, přidali se však i Patrik Husák nebo Josef Zajíc. A tak byli povoláni do zadních řad útočníci. A sice univerzálové Jakub Babka a Adam Havlík a také Lukáš Motloch, který během aktuální sezóny už dříve také v obraně hrál.

Budou Jestřábi na neutěšenou zdravotní situaci reagovat? „Máme dvě jména ve hře, ale uvidíme, jak to dopadne. Pepa Zajíc musí jít po sezóně na operaci, ale od 8. ledna se začne připravovat s týmem. Adama Havlíka pak chceme dát dopředu. Máme několik variant, a pokud by bylo nějaké vhodné jméno… Zatím řešíme jednoho beka a jednoho útočníka. Rozhodneme se po zápasu se Slavií Praha,“ zmínil Aleš Totter již dnešní duel.