Volnějším tempem bude pro prostějovské Jestřáby pokračovat program Chance ligy. Na závěr ledna je čekají dva sokové, po jednom v domácím a venkovním prostředí. Zatímco ve středu Prostějované přivítají Kolín, v sobotu je čeká venkovní derby proti „prostějovskému“ Šumperku. Vše ale ještě může změnit situace kolem koronaviru. Minulý týden si některé hokejové týmy protáhly karantény a odložily více zápasů, než bylo původně v plánu.

Druhá sezóna a znovu obstojná. Kolín sice nepatří k favoritům. Nicméně za sebou nechává sympatický dojem v podobě hokeje s mnoha vstřelenými brankami či dovednostmi hráčů, jako jsou Zdeněk Král nebo David Šafránek. Kolínští Kozlové loni skončili až šestnáctí, nicméně aktuální sezóna jim sedí více. Tým se dostal dokonce už do první desítky a hrozbu přímého sestupu za sebou nechal už o patnáct bodů. Nyní je tedy možné, že Kolín dokonce uvidíme v play-off, čemuž napomáhá i spolupráce s Hradcem Králové, který zde nechává rozehrát své plejery. Podívejme se ale taky, kdo z Kolínských vyčnívá. V bodech jsou to bezkonkurenčně David Šafránek a Jan Veselý, z nichž první je nejlepším nahrávačem a druhý zase střelcem týmu. Oba mají přes 30 bodů. Z obránců je na tom nejlépe Zdeněk Čáp (5+12), v hodnocení +/− duo Veselý–Štohanzl. U týmu už se prostřídal půltucet brankářů. Nejvíce toho odchytal Tomáš Sajdl, nejlepší čísla má Henri Kiviaho. V týmu je pak výrazná prostějovská stopa v podobě bývalých Jestřábů Čápa, Miškáře nebo Piegla.

Jestli ale mluvíme o prostějovské stopě, mnohem větší je v Šumperku. Sobotního soupeře trénuje duo rodáků Michal Janeček a Lukáš Majer. Navíc je v týmu i několik hráčů původem z Prostějova, a ještě výrazně více těch, kteří zde v minulosti hráli. Šumperk trochu doplácí na nevyrovnané výkony. Střídá skvělé se špatnými, hlavě však bojuje se třetími třetinami, v nichž pravidelně utkání ztrácí. V posledních zápasech se ale Drakům spíše dařilo, porazili Přerov a Vrchlabí. Velkou zásluhu na tom, že i Šumperk je na tom lépe než minulou sezónu, má Lukáš Žálčík. Někdejší prostějovský hráč, ale rodák ze Šumperka, potvrzuje své kvality. Trvale je nejlepším střelcem soutěže a atakuje hranici 40 bodů. Velmi zdatně mu přitom sekundují hráči jako Tomáš Vildumetz, Denis Kindl nebo Petr Kratochvíl. Z obránců pravidelně body sbírá Tomáš Drtil (3+20). Právě již zmíněný Drtil patří k mnoha hráčům Šumperka, kteří dříve působili v Prostějově. Považte sami: Žálčík, Vachutka, Drtil, Březák, Křupka, Antoníček a Pěnčík.

Na závěr se stručně podívejme na bilanci se soupeři. S Kolínem dopadly oba zápasy shodně 4:2, s jednou výhrou pro oba týmy. Proti Šumperku Jestřábi dvakrát vyhráli, pokaždé však jen za dva body.