Armádním sportovním oddílem Dukla Prostějov prošlo za uplynulá desetiletí mnoho vynikajících a mezinárodně úspěšných parašutistů. Jedním z nich byl Ivan Hoššo, který v úterý 5. ledna náhle zemřel ve věku dvaasedmdesáti let.

Rodák z Bratislavy (narodil se tam 23. srpna 1948) působil v Dukle PV mezi roky 1967 a 1980. Právě během této doby dosáhl svých největších reprezentačních úspěchů včetně titulu mistra světa v družstvech 1974, stříbra ze světového šampionátu v jednotlivcích 1976 a dvou stříbrných medailí z mistrovství Evropy 1975.

Už předtím – v roce 1972 – přežil společně s Bedřichem Chudobou tragickou dopravní nehodu autobusu vezoucího národní tým Československa v Bulharsku, při níž zemřelo dvanáct reprezentačních kolegů.

„Do Bulharska jezdím přímo na místo tragédie. Lidé mi říkají, ať to nedělám, že už nic nezměním. Podle mě si to ti kluci ale zaslouží a já je budu navštěvovat stále. Nic bych v životě neměnil, jen tu nehodu bych rád nějak zrušil, aby se nestala. Nejde to. Bohužel,“ vzpomínal před lety Ivan Hoššo.

Teď už se také odebral na věčnost, tam nahoru za kamarády. Čest památce někdejšího skvělého parašutisty a od roku 2007 člena Síně slávy prostějovského sportu!