Loňský rok měl být pro parašutisty Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov závodně velmi nabitý. Jenže nebyl, veškeré plány rozboural koronavirus – a z bohatého kalendáře akcí nakonec zbylo jen mistrovství republiky zkraje září. Co přinese letošek, umoudří-li se zdravotní situace?

 

„Momentálně kluci trénují jen individuálně na kondici, což ale v daném období není zatím žádný rozdíl oproti minulosti. Současná hygienická omezení v ČR jim znemožnila pouze tradiční přípravu skupinové akrobacie v aerodynamickém tunelu u Prahy, místo toho však vycestovali do podobného zařízení v Polsku,“ prozradil Večerníku reprezentační trenér České republiky a bývalý prostějovský parašutista Ivan Hovorka.

Zanedlouho už borci Dukly absolvují dokonce i premiérové závody 2021. „Sedmnáctého února letí do Dubaje na tamní pohárové klání. Původně mělo proběhnout v prosinci, ale kvůli covidu jej přesunuli na později. Za normální situace by chlapi tuhle akci asi vynechali, jenže teď po celé minulé sezóně bez jakékoliv mezinárodní konfrontace je vítán každý uskutečněný závod,“ upozornil Hovorka.

V Dubaji se představí Hynek Tábor, Libor Jiroušek, Bonifác Hájek, Jakub Rataj a Petr Chládek starší. „Sestavu ovlivnily další okolnosti, neboť někteří kluci ve stanoveném termínu nemohli z důvodu naplánovaných vojenských povinností či pobytu v lázních. Tahle pětice si aspoň dobře zasoutěží po dlouhé pauze,“ odtušil Hovorka.

Ve složení ASO Dukla nedošlo od loňska k žádným personálním změnám. „Jirka Gečnuk chtěl původně končit loni, ale protože všechny vrcholy odpadly, rozhodl se kariéru ještě o rok prodloužit,“ potvrdil kouč informaci, kterou sám Gečnuk již dříve naznačil v exkluzivním rozhovoru pro Večerník.

Pokud koronavirus dovolí, mohou se klasičtí parašutisté letos těšit na vše, co jim v předchozí sezóně uteklo. To znamená květnové armádní mistrovství světa v Rakousku, srpnový civilní světový šampionát v Rusku a snad i kompletní seriál Světového poháru 2021 na přesnost přistání (11. až 13. června Rijeka v Chorvatsku, 25. až 27. června Bled ve Slovinsku, 9. až 11. července Peiting v Německu, 30. července až 1. srpna Belluno v Itálii, 27. až 29. srpna Thalgau v Rakousku, 24. až 26. září Locarno ve Švýcarsku).

„Všichni víme, jak nakonec vypadal a dopadl minulý rok nejen ze sportovního hlediska. Nezbývá než si přát, aby to letos bylo mnohem lepší a v ideálním případě všechno proběhlo přesně tak, jak má. Klukům to moc přeju, ono není nic příjemného opakovaně přicházet o možnost zúročit a prodat natrénovanou práci,“ zdůraznil Ivan Hovorka.