Třetí kolo probíhajícího ročníku Oblastního přeboru jih 2023/24 bylo pro šachisty ŠK Rošáda Prostějov mimořádné. Proč? Zápas proti lídrovi této týmové soutěže z Horky nad Moravou totiž nehráli jako obvykle ve své prostějovské herně, ale v Lázních Slatinice.

„Trávím teď po těžké operaci delší dobu na rehabilitačním pobytu právě v Lázních Slatinice. Napadlo mě, že když já nemůžu do Prostějova na šachové utkání našeho klubu, tak by mohli všichni ostatní přijet za mnou sem. A že by se prostě hrálo tady,“ řekl Večerníku se svým typickým úsměvem předseda Rošády PV Pavel Navrátil.

Jeho nápad se podařilo uskutečnit díky vstřícnosti všech zainteresovaných. „Chci moc poděkovat aktérům zápasu, že akceptovali změnu jeho dějiště a přijeli za mnou. Největší díky pak samozřejmě patří Lázním Slatinice, že se utkání mohlo uskutečnit v krásném prostředí knihovny lázeňského domu Morava,“ zdůraznil Navrátil.

Jeho družstvo sice vedoucímu celku tabulky podlehlo po vyrovnaném boji těsně 3:5 a zatím s nulou na bodovém kontě uzavírá průběžné pořadí Oblastního přeboru jih, ovšem to nemohlo nezdolnému milovníkovi šachové hry nijak pokazit tradičně výbornou náladu. „Už se moc těším na náš blížící se turnaj.“

NA KONCI PROSINCE O ZLATÉ PRASÁTKO

Mezi Vánocemi a Silvestrem se v Prostějově uskuteční velký třídenní turnaj v šachu O zlaté prasátko 2023, jehož 1. ročník uspořádá Šachový klub Rošáda Prostějov od čtvrtka 28. do soboty 30. prosince v prostějovském zámku na Pernštýnském náměstí. Půjde o premiéru nové sportovní akce pod taktovkou oddílu vyhlášeného svou organizační aktivitou.

„Chtěl jsem úplný závěr roku mezi nejkrásnějšími svátky šachově oživit dalším turnajovým podnikem, který náš klub zorganizuje. Proto tahle novinka, která věřím, že naláká k účasti řadu hráčů i hráček všeho věku jak z našeho regionu, tak z okolí, ale i vzdálenějších míst České republiky,“ uvedl Pavel Navrátil, šéf Rošády Prostějov a současně předseda Okresního šachového svazu PV.

Klání O zlaté prasátko bude zároveň Otevřeným přeborem okresu Prostějov v praktickém šachu jednotlivců 2024. Pro aktéry je připraven švýcarský systém na 7 kol v tempu 2x 60 minut a 15 sekund na tah. Startovné činí 400 až 650 korun, ale cenový fond pro nejlepší je tradičně bohatý a plný finančních odměn i věcných cen.

„Vždy se snažíme o to, aby si účastníci našich akcí dobře zahráli v co nejlepší atmosféře a domů se pak vraceli spokojení. Proto chci už předem poděkovat všem partnerům za spoustu cen, jež k téhle spokojenosti určitě přispějí,“ pravil Navrátil, nadšený propagátor šachového sportu.

Premiérová edice turnaje O zlaté prasátko 2023 odstartuje 28. prosince prezencí do 12.45 hodin, od 13.00 se bude hrát úvodní kolo a od 16.00 druhé. Další tři kola jsou na programu 29. prosince se začátkem v 9.30 hodin, načež vše vyvrcholí 30. prosince rovněž od 9.30 hodin šestým, následně sedmým dějstvím. Slavnostní vyhlášení výsledků proběhne v 15.00.

Zájemci o účast mohou posílat přihlášky na e-mailovou adresu Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript. nebo se hlásit telefonicky na čísle 602 572 476. Uvést je potřeba jméno, příjmení, rok narození a oddíl.