Před polovinou října se v italském Bellunu přece jen povedlo uspořádat jedinou mezinárodní akci této sezóny v klasickém sportovním parašutismu. Nešlo jako obvykle o součást Světového poháru, nýbrž o jednorázové závody mimo tento zrušený seriál. Každopádně členové Armádního sportovního oddílu Dukla Prostějov se nezúčastnili.

„Už dlouho předem bylo rozhodnuto, že i kdyby se Belluno nakonec konalo, tak my tam nepocestujeme. Důvodem byla hlavně celková zdravotní situace s koronavirem jak ve světě, tak v České republice, kde se navíc poslední dobou začala hodně zhoršovat. Tudíž se ukázalo, že rozhodnutí předčasně ukončit covidem rozbitou sezónu bylo jedině správné,“ uvedl trenér národní reprezentace ČR Ivan Hovorka.

V daném říjnovém termínu by závodní start jeho svěřenců na Apeninském poloostrově představoval obrovské logistické problémy. V Itálii reálně startovalo osmnáct mužských družstev z jedenácti zemí (domácí Itálie, Německo, Rakousko, Švýcarsko, Dánsko, Švédsko, Francie, Velká Británie, Polsko, Nizozemsko, Bulharsko). Triumfoval favorizovaný německý tým, v jednotlivcích jeho opora Stefan Wiesner před Sebastianem Graserem z Rakouska a dalším Němcem Elischou Weberem.

Všech pět ostatních dílů SP 2020 bylo předtím postupně zrušeno, zatímco obě letošní mistrovství světa – vojenské v Rakousku i civilní v Rusku – organizátoři přesunuli na příští rok. „Určitě je nepříjemné přijít vlastně o všechny závodní vrcholy během celé sezóny, ale že bychom kvůli tomu vyloženě truchlili, se říct nedá. Bylo potřeba to brát jako realitu, zvlášť když na soutěže v klasickém parašutismu se normálně sjede okolo dvou stovek závodníků z celého světa plus doprovod a riziko nakažení by za takových podmínek prostě existovalo. Nemluvě o testování, které je finančně dost nákladné a znamenalo by peníze vydané navíc. Tohle vše organizátoři zohlednili a radši soutěže nepořádali, my jsme se s tím museli vyrovnat,“ řekl Večerníku jeden ze špičkových parašutistů Dukly Prostějov Oldřich Šorf, se kterým již v příštím čísle přineseme obsáhlý rozhovor.