To bylo dlouhé čekání! Snad nikdo po konci vládních omezení netoužil tolik jako amatérští sportovci. Lidé, zvyklí se o své zdraví starat sami bez pomoci vládních nařízení, omezení či doporučení, by normálně za sebou už letos měli spoustu soutěžních klání. Kvůli proticovidovým opatřením si na ně museli počkat až na konec května. Platilo to i pro běžce, kteří se pravidelně potkávají v rámci tzv. Ligy 100 zahrnující vytrvalecké závody na území celého Olomouckého kraje. Po frustrující sérii rušení jednotlivých běhů se ten vůbec první uskutečnil předminulý pátek 28. května ve Skalce.

Závod v přespolním běhu ve Skalce se konal již po patnácté. Celé odpoledne zde bylo zahájeno běžeckým kláním dětí v kategoriích předškoláků, mladších a starších školáků. „Byli jsme opravdu nesmírně mile překvapeni, že se jich tu sešlo celkem šest desítek,“ netajil spokojenost starosta Skalky Antonín Frgal, jenž byl pro tuto příležitost také předsedou organizačního výboru celého setkání.

Na start hlavního závodu se postavilo celkem 67 běžců, 9 z nich zvládlo jeden okruh o délce 3,3 kilometru, drtivá většina jej obkroužila celkem třikrát, čímž si zaběhla rovnou desítku kilometrů. Trasa běhu je zavedla do neobyčejně malebného a kopcovitého okolí Skalky, jež jim jejich námahu zpříjemňovalo nádhernými výhledy.

Na startu přímo u zdejší lázeňské budovy nemohla chybět skutečná legenda tohoto běhu Pavel Dvořák z Prostějova, který jej v historii vyhrál celkem sedmkrát. A triumf mu neušel ani tentokrát, když závod ovládl systémem start–cíl a druhému za sebou nadělil bezmála tři minuty.

Za lidových osmdesát korun si účastníci mohli nejen zazávodit na čas a využít přitom občerstvení na trati, po závodě na ně navíc čekalo i uzené cigáro a nápoj. „Jsme rádi, že si k nám všichni běžci po roční pauze opět našli cestu a určitě se na ně budeme těšit i příští rok,“ prohlásil na závěr starosta Antonín Frgal.

 

VÝSLEDKY BĚHU VE SKALCE

Muži:

1. Pavel Dvořák 36:22

2. Zdeněk Krejčí 39:11

3. Roman Špičák 39:59

Ženy:

1. Linda Lorencová 51:49

2. Karolína Škrabalová 52:14

3. Jitka Dvořáková 54:06