Slavná Rallye Dakar letos probíhá za účasti jednoho Prostějovana, neboť rodák z Olšan žijící ve Vrahovicích Milan Spáčil je součástí týmu automechaniků ostravské stáje FESH FESH. Ta má v aktuálním ročníku nejznámějšího vytrvalostního závodu hned čtyři kamiony – a bodrý Hanák tím pádem plné ruce práce.

Za FESH FESH vyrazily 1. ledna na start posádky Ford Cargo 4x4 EVO 1 s pilotem Tomášem Vrátným, Iveco Powerstar 4x4 řízené Albertem Lloverou z Andorry, Tatra Jamal EVO 1 pilotovaná Vaidotasem Paskevičiusem z Litvy a Tatra 815 Puma za volantem s Radovanem Kazarkou ze Slovenska.

Hned v prologu Llovera převrátil své Iveco na bok, dost jej poničil a mechanici včetně Spáčila tak měli přes celou noc hodně co dělat, aby vůz dostali zpět do provozuschopného stavu. Podařilo se a naštěstí ve zdraví přeživší Andořan tak mohl dál pokračovat.

V první etapě měl pro změnu problémy Vrátného Ford, který nabral vinou více než dvacetihodinové penalizace obří časovou ztrátu a de facto ztratil reálnou šanci na vyšší konečné umístění. I v tomhle případě mechanici dostali pořádně zabrat, aby po další noční šichtě umožnili autu vyrazit zpátky do boje. Pak pro změnu udeřily přírodní živly v podobě lijáku, jenž vytopil bivak a tím zkrátil původně maratonskou druhou etapu. Jinak ale vše probíhalo pro stáj FESH FESH mnohem příznivěji, než přišla čtvrtá etapa. V ní měl nejprve Tomáš Vrátný defekt vinou dřívějších trablů s poškozenou poloosou, naštěstí při výměně kola pohotově pomohla posádka parťáka Paskevičiuse.

Hůř bohužel dopadl Albert Llovera, když při nárazu do skalnatého výběžku vážně poškodil přední nápravu a z Dakaru musel přes veškerou snahu týmu o jeho opětovný návrat definitivně odstoupit. „Všechno se to tady se.e,“ napsal Večerníku Milan Spáčil ze Saúdské Arábie velice stručně, leč výstižně i s pomocí hrubšího výrazu.

Přes četné technické potíže byli po šesté etapě během volného dne Vaidotas Paskevičius na začátku druhé desítky průběžného pořadí mezi kamiony a Tomáš Vrátný pokračoval jako pětadvacátý. Nejlépe si zatím vedl Radovan Kazarka, který držel osmou pozici v hodnocení kamionů kategorie Classic. „Bojujeme dál,“ vzkázal Spáčil z Blízkého východu. Tak držíme pěsti!