Jen kousek chyběl Jakubu Menšíkovi k senzačnímu vítězství v juniorské dvouhře na Australian Open. Prostějovský tenista se po skvělých výkonech dostal do finále, v němž padl po heroické bitvě, která trvala téměř čtyři hodiny, s Američanem Brunem Kuzuharou ve třech setech. Drama vrcholilo ve dvanácté hře rozhodující sady, ve které Menšíka přemohly křeče. Šestnáctiletého českého juniora po utkání odvezli z kurtu na vozíčku a kvůli zdravotním problémům se ani nezúčastnil závěrečného ceremoniálu.

„Je velmi nešťastné vyhrát takovým způsobem. Přeju Jakubovi brzké uzdravení, byl to skvělý zápas, vydali jsme ze sebe úplně všechno. Jestli se v šatně díváš, děkuji ti za úžasný boj,“ vzkázal při přebírání trofeje soupeři vítězný Kuzuhara.

Poté, co český tenista neudržel v prvním setu vedení 3:1 a ztratil sadu v tiebreaku, se mu povedlo ve druhém dějství oplatit soupeři stejnou mincí a ve zkrácené hře si vynutil rozhodující set. V něm, stejně jako v předchozích dvou sadách, oba hráči předváděli velmi dlouhé výměny a rvali se o každý fiftýn. Ve výměně při stavu 15:30 v poslední hře duelu například míč přešel přes síť ve třiatřiceti případech. Byla to poslední výměna, při které Menšík uspěl. Pak už mu stopku vystavilo vlastní tělo.

„Celý týden bylo strašné vedro. Hodně jsem se potil. Třeba v semifinále jsem vystřídal čtyři ručníky. Před bouřkami bylo dusno, podmínky byly hodně těžké,“ popisoval novou zkušenost Menšík.

Přes finálovou porážku talent z prostějovské líhně ukázal, že je pro český mužský tenis velkým příslibem. Ve zbytku sezóny plánuje útok na první místo juniorského světového žebříčku a rád by také nakoukl na seniorský okruh.

„Pro mě je cenné a mimořádné, že po dlouhé době jsme trefili kluka, který je z Prostějova. Já jsem Prostějovák a jsem na to pyšný. Znám dobře Kubovu rodinu, s jeho dědou jsem byl osobní kamarád. Vidím v něm nového Tomáše Berdycha,“ potěšil Menšíkův výkon jeho manažera Miroslava Černoška.

 

Juniorka Australian Open

 Dvouhra – 1. kolo: Menšík (4) – Kobierski (Rak.) 6:2, 6:4, Bartoň – Tokac (Tur.) 6:4, 6:7, 2:6, 2. kolo: Menšík – Kim (USA) 3:6, 6:3, 6:4, 3. kolo: Menšík – Jones (Austral.) 6:2, 6:4, čtvrtfinále: Menšík – Demin (Rus.) 6:0, 6:1, semifinále: Menšík – Feldbausch (11-Švýc.) 6:1, 4:6, 6:2, finále: Menšík – Kuzuhara (-USA) 6:7, 7:6, 5:7.