S výběry Přerova a Pardubic budou o postup do finále extraligy smíšených družstev bojovat tenisté a tenistky TK Agrofert Prostějov na poslední akci sezóny. Týmová soutěž se bude hrát ve dvou skupinách od 12. do 14. prosince, finále pak bude na programu 16. prosince. Prostějov bude hostit jednu grupu, ve druhé budou v Říčanech bojovat 1.ČLTK Praha, TK Sparta Praha a RPM Oáza. Vítězové skupin si zahrají o titul.

„Letos v extralize nastoupí pouze šest týmů místo obvyklé osmičky, neboť již v předstihu se totiž odhlásila Jihlava a TK Severočeská. Díky tomu byla organizace soutěže jednodušší, přesto se dlouho nevědělo, jestli se vůbec bude hrát. Dobře to dopadlo, těšíme se na kvalitní zápasy,“ prohlásil ředitel extraligy smíšených družstev Tomáš Ostarek.

Pořádání extraligových zápasů v letošním roce znamená pro hostitelské kluby velkou zátěž. Musí být pochopitelně dodržována všechna platná zdravotní nařízení, bude probíhat testování.

„Na nařízení musel reagovat hotel, kde hráči bydlí, i hala. V té se pochopitelně netrénovalo, musela být zavřená. Musela se připravit na ostré zápasy. Všechny ty komplikace znamenají, že se stále ještě nemůžeme plně soustředit na tenis. Snad to nebude mít vliv na úroveň extraligy,“ přeje si šéf prostějovské lavičky Jaroslav Navrátil. „Je dobré položit si otázku – jaký bude mít případný titul nejen cenu sportovní, ale i to všechno, co to bude stát, aby první extraligová dvouhra mohla začít. V žádném případě nechci extraligu a její výsledky nějak snižovat, ale opravdu žijeme ve složité koronavirové době a už jsme všichni poznali, že se na mnohé věci musíme dívat jinak,“ dodal zkušený tenisový odborník.

TK Agrofert Prostějov do soutěže vstoupí 12. prosince a rovnou v regionálním derby narazí na loňského finalistu z Přerova. Po dni odpočinku si domácí tenisté a tenistky zahrají s Pardubicemi. Hrát se tentokrát bude bez diváků, které do hlediště nepustí přísná epidemiologická opatření v souvislosti s koronavorou pandemií. Ta zapříčinila i nižších účast světových hvězd, tuzemská špička až na výjimky v podobě Karolíny Plíškové nechybí.

 

historičtí vítězové tenisové extraligy smíšených družstev v samostatné české historii

15x      TK AGROFERT Prostějov (dříve TK, TK SEZOOZ)

1995, 1997-1999, 2002, 2007 a 2008, 2010-2017

2x        TK PRECHEZA Přerov (dříve TK Přerov ESTA)

1993, 1996

2x        TK Česká sportovní

2003, 2004

2x        TK Neridé

2005, 2006

2x        I. ČLTK Praha

2018, 2019

1x        TK Spartak Jihlava

1994

1x        TK Sparta Praha

2000

Poznámka: v letech 2001 a 2009 se nehrálo