Jedenáctý ročník tenisového turnaje ve čtyřhře neregistrovaných Prostějov Cup 2022 byl opět svátkem bílého sportu v krásném profi areálu TK Prostějov za Kosteleckou ulicí. Letně prosluněná sobota přinesla celodenní a převážně velmi kvalitní, až špičkové boje, na jejichž konci – stejně jako loni – slavili triumf domácí borci!

Startovní pole sice nebylo tak početné jako v minulých letech, tentokrát dorazilo „pouze“ jednatřicet dvojic, což je však stále dost vysoký počet. Podstatné bylo, že kromě opravdových hobby nadšenců tradičně nechyběly elitní amatérské páry ČR se závodní minulostí. A díky obvyklé benevolenci organizátorů v čele s Martinem Krupičkou, Petrem „Pupou“ Dosedělem a Ondřejem Remencem startovaly i skutečné hvězdy tenisu v dané turnajové kategorii, jež „vytunily“ zápasovou úroveň na extrémní hladinu.

Kdo tedy zavítal na antukové kurty hanáckého okresního města, mohl se kochat vynikající sportovní podívanou. Celé dopoledne přitom patřilo duelům v osmi základních skupinách, z nichž úplně všichni postupovali do play-off, tudíž šlo jen o pořadí v jednotlivých grupách a tím nasazení do vyřazovacího pavouku. Už tato úvodní fáze ale jasně naznačila, kdo může pomýšlet na pozdější průnik mezi nejlepší.

Dvorce byly zpočátku po noční bouři s vydatným deštěm docela mokré, leč v průběhu dne postupně vysychaly. Tím pádem zavládly ideální podmínky, které účastníkům zajišťoval také dokonalý servis permanentního občerstvení v podobě chutných jídel všeho druhu i neomezeného pitného režimu. Po obědě tak mohlo kompletní osazenstvo aktérů směle jít vstříc k. o. bitvám.

Jejich úvodní kolo nepřineslo žádné výsledkové překvapení a vyřazená dua se tedy přesunula do takzvané Soutěže útěchy. V ní se skvěle dařilo Martinu Zakouřilovi s Janem Moravcem, kteří v posledních třech svých utkáních (hraných vždy na jeden set) ztratili jediný gam a pavouk „B“ suverénně ovládli. Druzí skončili navzdory kanáru utrženému ve finále Miloš Franěk s Kateřinou Bergrovou, pomyslný bronz a rovněž hodnotné ceny brali Tomáš Souček, Michal Hrdina i prostějovští Miloš Bořil - Libor Michálek.

Mezitím pokračovala hlavní soutěž osmifinálovými mači, kde už v některých případech šlo do tuhého. Například domácí obhájci titulu Stanislav Husařík a Daniel Trčka se po dlouhé přestávce nemohli dostat do pořádného tempa, s výborně makajícím rodinným deblem Jiří Pytela starší a mladší prohrávali ještě 4:5, než zlepšeným závěrem přece jen otočili na 7:5.

Mostkovičtí bojovníci Milan Kubeš s Martinem Šlamborem překonali horší úvod, ze stavu 0:2 šli na 4:2 a 40:15, což znamenalo dva brejkboly k téměř rozhodnutému skóre. Spolufavorité Jiří Crha, Pavel Rojek se ovšem nevzdali, pro změnu sami obrátili na 5:4 a drama rozťali dominantně opanovaným tiebreakem na 7:6. Taky až ve zkrácené hře skončila turnajová pouť místním Tomáši Jeřábkovi a Adamu Kadlecovi, když statečně odolávali silnému páru Radovan Chrobák, Jakub Pavlištík.

To už se letošní Prostějov Cup přehoupl do čtvrtfinále, které mělo bez nejmenšího přehánění vesměs kvalitu podniků ITF. Jediné střetnutí ze čtyř v této fázi proběhlo jednoznačně, neboť Husařík a Trčka nabrali zpět předchozí pohodu a Martina Lapčíka s Davidem Martínkem smetli 6:1. Namále měl loňský finalista Radim Janíček z Vřesovic, tentokrát po boku Vladana Kopelce, neboť proti duu Crha, Rojek museli až do tiebreaku, kde po přetahované těsně uspěli.

Ještě dramatičtější byla další čtvrtfinálová řežba mezi dvojicemi Tomáš Bláha, Lukáš Dillenz (druhý jmenovaný běžně startuje na challengerech) a Marcel Bryška - Jan Hrazdil (zde druhý uvedený pro změnu absolvoval nedávnou juniorku pařížského Roland Garros!). Rezultát 7:6 tak znamenal vyřazení žhavých kandidátů na celkové vítězství, zatímco jejich top soupeři šli šťastně dál. Kvarteto nejlepších pak doplnili rozjetí prostějovští chasníci Adam Koryčánek, Miloslav Navrátil zaslouženým přemožením Chrobáka s Pavlištíkem 6:4.

Co semifinále? Úřadující šampioni Husařík a Trčka se v pěkném střetu nejprve dost tahali se dvojicí Janíček, Kopelec, načež v polovině sady zvýšili obrátky, aby takřka stoprocentní reprízu finále 2021 kontrolovali 6:2. Druhá semifinálová bitva Bláha, Dillenz versus Koryčánek, Navrátil byla o poznání vyrovnanější, pověstný chléb se lámal teprve za nerozhodného stavu 4:4. Papírově silnější debl tam urval několik výměn za sebou a chvíli nato prožíval radost z výsledku 6:4.

Za snášejícího se večera tedy přišlo na řadu závěrečné finále. A mělo vskutku fantastickou úroveň díky všem čtyřem hráčským aktérům. Zprvu měli trochu navrch Tomáš Bláha a Lukáš Dilenz, avšak jejich vedení 3:1 se záhy změnilo na stav 3:3 a 30:0 ve prospěch Stanislava Husařika s Danielem Trčkou. Aby tito domácí zástupci po několika minutách naopak ztráceli 3:4 a 0:40. Staňa vypadal v ten moment na odpis, ale místo rezignace neuvěřitelně zabral. Pěti úžasnými winnery za sebou vyrovnal s vydatnou podporou svého mladšího parťáka na 4:4, čímž oba společně skočili do sedla, ze kterého se už nenechali shodit. Finiš nádherného rozhodujícího utkání patřil jim a poměrem 6:4 tak zvládli tuze náročnou obhajobu!

Následovalo slavnostní předání hodnotných cen, jehož se ujali Martin Krupička, Petr Doseděl a pochopitelně dvě známé osobnosti držící nad Prostějov Cupem spoustu let partnerskou záštitu: bývalá senátorka Božena Sekaninová i náměstek prostějovského primátora Jiří Pospíšil. No a následně se mohlo jít do jiné akce – pořádně zapít čerstvě skončený a suprově vydařený 11. ročník, zároveň začít hned s plánováním příštího s pořadovým číslem 12.

 

 

26 sponzori prostejovcup