Bývalá světová desítka a aktuální vítězka grandslamového Roland Garros v deblu Kristina Mladenovičová bude největší hvězdou 13. ročníku tenisového ITS Cupu. Turnaj se bude hrát od 17. do 24. července v Olomouci na kurtech Omega centra sportu a zdraví.

„Pro náš turnaj je účast takové hráčky velice atraktivní. Především na antuce je to skvělá hráčka, což potvrdila před měsícem v italské Casertě, kde vyhrála kvalitně obsazenou šedesátku. Diváci v Olomouci uvidí velkou hvězdu,“ těší start francouzské tenistky manažera ITS Cupu Michala Kadláčka.

Největší domácí nadějí bude Sára Bejlek, obhájkyně loňského titulu. Právě v Olomouci šestnáctiletá naděje razantně vtrhla do velkého ženského tenisu. Do hlavní soutěže se dostala díky volné kartě. V pěti zápasech ztratila jediný set, ve finále nadělila Argentince Paule Ormaecheaové dva kanáry a získala první titul mezi ženami. V žebříčku za jediný týden vylétla o 556 míst na 448. příčku. „Byl to zázrak,“ ohlíží se za loňským ročníkem Bejlek. „Letos mě čeká obhajoba, to nikdy není snadné. Uvidíme, jak to dopadne,“ říká tenistka.

Česká hráčka přijede do Olomouce v pozici 210. tenistky světa, posílená nedávnou výhrou na turnaji stejné kategorie Mácha Lake Open v České Lípě.

„Sledoval jsem některé zápasy, vypadá dobře a je ve formě. Pochopitelně Sáře budeme fandit. Každý pořadatel si přeje, aby domácí hráčka zůstala ve hře co nejdéle. Kdybych si mohl vybrat, přál bych si finále, ve kterém by byla nejvýše nasazená hráčka a česká tenistka,“ prozradil své přání Kadláček.

Obsazení ITS Cupu je letos hodně zajímavé. Všechny nasazené hráčky patří do světové dvoustovky, díky tomu se přímo do hlavní soutěže dostaly pouze čtyři Češky. Kromě Bejlek je to Jesika Malečková, Tereza Smitková a Miriam Kolodziejová.

Celková dotace turnaje je 60 000 dolarů, pro vítězku je připravena odměna ve výši 6 614 eur a osmdesát bodů do světového žebříčku WTA. Poražená finalista získá 3 531 eur a 48 bodů. „V dnešní době je pořádání tak velkých akcí složité, jsme rádi, že se nám daří turnaj udržet i díky výborné spolupráci s vedením Českého tenisového svazu. Chápe, že takový podnik je velkou šancí pro mladé české hráčky třeba tím, že dostanou možnost naskočit do kvalifikace nebo přímo do hlavní soutěže díky volné kartě,“ uvedl Kadláček.

Diváci mají do areálu po celou dobu turnaje volný vstup. V neděli 17. července odstartuje kvalifikace, o den později se odehraje její finále i úvodní zápasy 1. kola hlavní soutěže. Finále je na programu 24. července. První zápasy každého hracího dne začínají v 10 hodin.