Páteční den probíhal ve znamení semifinálových soubojů a pokračovaly také boje o umístění. Největší pozornost českých příznivců směřovala na dvorec číslo jedna, kde si to o postup do finále rozdaly domácí hráčky proti velmi dobře známému výběru Slovenska.

Čekal se velký boj, který ale Češky dvěma famózními výkony proměnily ve svou exhibici a mohou se tak těšit na zítřejší velké finále proti Němkám. Chlapci dnes i bez své jedničky dokázali porazit Ekvádor po skvělém obratu a zítra je čeká duel o deváté místo s Itálií.

Domácí favoritky zcela jasně ukázaly, že si tlak nepřipouští. V úvodním utkání předvedla Laura Samsonová skvělý tenis v úvodní sadě a ovládla ji 6:3. Ve druhém dějství ale zabrala i Pohanková a byla to dlouhá přetahovaná, kterou rozhodl až tiebreak. V něm si domácí hráčka vypracovalo rychle náskok a dokázala ho udržet až do závěrečného míčku. Po náročné druhé sadě tak získala první bod. V následujícím souboji dvou velkých nadějí se představila Alena Kováčková proti Soně Depešové a čekala se strhující bitva. Tu ale razantně česká jednička odmítla a předvedla fantastický výkon bez jediné chyby. Po setech 6:2 a 6:0 tak bylo rozhodnuto o zcela zaslouženém postupu Českého výběru do finálového duelu. „Dneska jsem na holky nesmírně hrdá. Věděli jsme, že nás čeká opravdu těžký zápas. Proti Slovensku je to tak vždycky. Holky se vzájemně skvěle znají a na obou stranách jsou vynikající hráčky. Bylo to pro holky náročné nejen tenisově ale i psychicky a zaslouží si opravdu jen slova chvály, jak se s tím popasovaly, obzvláště v tom velkém vedru,“ prozradila po utkání spokojená kapitánka Petra Cetkovská.

Ve finále mistrovství světa změří domácí hráčky síly s Němkami, které zdolaly výběr Ameriky také už po singlech. „Nečeká nás nic snadného. Němky tu mají vynikající hráčky v čele s Julií Stušek. Na Evropě se nám je podařilo v závěrečné čtyřhře zdolat, tak pevně věříme, že na to zítra dokážeme navázat,“ prozradila už k následnému finále kapitánka.

Chlapci se opět představili hned za kurtem, kde sváděly boj holky, a i tentokrát z toho bylo dlouhé drama s úspěšným koncem pro domácí výběr. Dnes do zápasů nezasáhl Filip Košárko, který řešil menší zdravotní komplikace. V prvním duelu se tak představil Jan Raštica a proti Chavezovi si vedl skvěle. Ve vyrovnaném duelu měl vždy lepší koncovku a po výhře dvakrát 6:4 zajistil první bod. Druhé utkání nabídlo podobný pohled jako první a šlo o vyrovnaný zápas, kde byl pro změnu úspěšnější Yunes, který Davida Brücknera zdolat po dvou setech (4:6, 5:7). Rozhodnout tak musela čtyřhra a ta se opět protáhla jako nejdelší duel dne. Dvojice Raštica/Brückner prohrávala už 3:6, 1:4 a odvracela tři game bally. Z těžké situace se ale dostali a dovedli druhý set do tiebreaku, kde prohrávali už 0:4. Přesto se nakonec radovali z výhry a následně ovládli i super tiebreak. „My to tu každý zápas hrajeme hlavně na bojovnost a dnes ji kluci opět předvedli v plném rozsahu. Honza odehrál skvělou první dvouhru, a i David měl hodně vyrovnaný duel. Nejvíce mě ale těší ta čtyřhra, kterou kluci nezabalili už za téměř hotového stavu a vrátili se neuvěřitelně do zápasu,“ prozradil k pátečním duelům kapitán Jiří Kulich.

V sobotu je čeká boj o deváté místo s Itálii, která do turnaje šla v pozici jedniček. Ve finálovém souboji mužské části se utkají celky Německa a Švýcarska, kteří si poradili s Kazachstánem, respektive Američany.  

Výsledkový servis

Chlapci:

Semifinále:

Německo (2) – Kazachstán (8) 2:1

USA (3) – Švýcarsko 1:2

Play off o 5. místo:

Bulharsko (5) – Slovinsko 1:2

Korea (4) – Argentina 0:2

Play off o 9. místo:

Česko – Ekvádor 2:1

Raštica – Chavez 2:0 (6:4, 6:4), Brückner – Yunes 0:2 (4:6, 5:7), Brückner/Raštica – Camacho/Chavez (3:6, 7:6, 10:4)

Japonsko (7) – Itálie 1:2

Play off o 13. místo:

Kolumbie (6) – Jihoafrická republika 2:0

Maroko – Mexiko 2:1

Dívky:

Semifinále:

Česká republika (1) – Slovensko (3) 2:0

Samsonová – Pohanková 2:0 (6:3, 7:6), Kováčková – Depešová 2:0 (6:2, 6:0).

Německo (4) – USA (2) 2:0

Play off o 5. místo:

Japonsko (5) – Velká Británie (7) 0:2

Korea – Brazílie 2:0

Play off 9. místo:

Srbsko – Kanada 2:1

Lotyšsko – Argentina (8) 2:1

Play off o 13. místo

Tunisko – Egypt 2:0

Indie – Austrálie (6) 0:2

 

Výsledky najdete ZDE