Očekávanou nominaci před baráží tenisového Davis Cupu v Izraeli oznámil kapitán národního týmu Jaroslav Navrátil. Již v předstihu se omluvil zraněný Jiří Veselý, v Tel Avivu budou tento pátek 16. a v sobotu 17. září o postup do kvalifikace na příští finálový turnaj bojovat Jiří Lehečka, Tomáš Macháč, Zdeněk Kolář a Dalibor Svrčina.

„Kromě Jirky Veselého se omluvil ještě Vít Kopřiva, který s přítelkyní očekává první přírůstek do rodiny,“ objasnil zrod nominace Navrátil, podle něhož budou Češi mírnými favority. Především výsledky Jirky Lehečky a Tomáše Macháče jsou v poslední době slušné, věřím, že se nám do kvalifikace podaří postoupit,“ dodal reprezentační kapitán.

Hlavním tahounem by měl být především 61. hráč světa Lehečka. Dvacetiletý rodák z Mladé Boleslavi vyhrál v srpnu challenger v Liberci. Na US Open nedotáhl v 1. kole nadějně rozehraný zápas se čtvrtfinalistou letošního Wimbledonu Christianem Garínem z Chile. O rok starší Macháč postoupil v New Yorku z kvalifikace do hlavní soutěže, kde prohrál po pětisetovém boji s nasazenou jednadvacítkou Nizozemcem Boticem van de Zandschulpem.

Izraelci budou mít k dispozici Jišaje Oliela, tenistu čtvrté světové stovky, a chybět by neměl ani Edan Lešem. Do čtyřhry můžou domácí nasadit veterány Dudiho Selu a Jonathana Erlicha.

Baráž se odehraje na tvrdém povrchu. „Původně se mělo hrát venku na antuce, ale pořadatelé nebyli schopni zajistit areál pro dva nebo tři tisíce diváků a ani kurty podle regulí ITF. Kvůli tomu se bude hrát v hale v Tel Avivu. Čekám bouřlivé prostředí, ale s tím si kluci poradí,“ věří Navrátil.