Český daviscupový tým složený téměř výhradně z tenistů prostějovského klubu bude také v příští sezóně hrát kvalifikaci o postup do finálového turnaje týmové soutěže. V baráži vyhráli 3:1 v Izraeli, když potvrdili roli favoritů. Zářil především Jiří Lehečka, který ve dvouhrách zařídil dva body.

Úvodní singly přinesly důležité vedení

S přehledem zvládl úvod celé baráže Jiří Lehečka, když ve dvou setech přehrál Daniela Cukiermana. V úvodním setu neztratil ani game, v tom druhém sice musel odvracet čtyři brejkboly, složité okamžiky ale zvládl a sám proměnil hned první šanci na zakončení zápasu.

„Věděl jsem, že jdu do zápasu v pozici favorita, takže jsem měl očekávání, ale nechtěl jsem si je připouštět. Soupeř dokázal hrát velice dobře a nepříjemně, byl schopný hodně míčů darovat, ale i zabít, takže jsem rád, že jsem to zvládl,“ komentoval průběh střetnutí Lehečka.

Po něm nastoupil na kurt Tomáš Macháč a také on potvrdil papírové předpoklady. S Edanem Lešemem měl sice poměrně velkou práci, přesto dokázal zvládnout koncovky obou setů a přidal druhý bod. „Byl to těžký zápas, protože se ode mě bod očekával. Nehrál jsem úplně nejlepší tenis, to je třeba přiznat. Ale zvládl jsem těžké momenty a jsem rád, že jsem nemusel jít do třetího setu,“ oddechl si Macháč.

Komplikace v deblu a rozhodující bod

Rozhodující bod mohl zařídit pár Lehečka, Macháč, na dvojici Cukierman a Jonathan Erlich ale nestačil. Češi na začátku ztratili nadějné vedení 4:1 a domácí tenisté se dostali do velké pohody. Vyhráli pět her řadě a kvalitní výkon předvedli také ve druhé sadě, když dvakrát prorazili podání svých protivníků. „Debl byl špatný, soupeř si s námi dělal, co chtěl. Slušný byl pouze začátek, jinak to nebylo vůbec dobré. Příště tým rozšíříme o kvalitního deblistu, budeme mít více variant, koho postavit,“ poznamenal kapitán Jaroslav Navrátil.

Na porážku musel rychle zapomenout Lehečka, který po krátké pauze nastoupil proti Lešemovi. Česká jednička sice prohrála první set, po poradě na střídačce ale utkání otočila. Lehečka nejprve nadělil Lešemovi kanára a pak zvládl napínavou koncovku rozhodujícího setu.

„Zápas byl nesmírně těžký a vyrovnaný, soupeř hrál určitě lépe, než jaké má postavení ve světovém žebříčku. Chvílemi jsem už ani nevěřil, že zvládnu vyhrát. Na konci se ale projevily mé zkušenosti,“ radoval se vítěz rozhodujícího duelu. 

 

Davisův pohár tenistů - baráže o kvalifikaci v hlavní soutěži

Tel Aviv, 16. a 17. 9. 2022

Izrael – Česko 1:3

Cukierman – Lehečka 0:6, 4:6

Lešem – Macháč 4:6, 5:7

Cukierman, Erlich – Lehečka, Macháč 6:4, 6:3

Lešem – Lehečka 6:4, 0:6, 5:7

 

očima kapitána jaroslava navrátila

„Žebříčkově to měly být tréninkové zápasy, ale tak to nebylo. Vždy říkám, že v Davis Cupu se rozdíly mezi hráči smažou, což se opět potvrdilo. Proto si vítězství nesmírně vážím. Kdybychom prohráli a sestoupili, nikdo neví, jak dlouho bychom se hrabali zase nahoru. V posledních letech jsme zápasy celkově spíše prohrávali, tentokrát jsme se mohli po posledním utkání pořádně radovat. Kluci odvedli dobrou práci. Jirka Lehečka byl skvělý. Poprvé byl v roli jedničky, kdy se od něj čekaly body v obou zápasech. A úlohy se zhostil parádně. Nevyšla akorát čtyřhra, budu hledat deblistu. Možností je určitě Adam Pavlásek, který hraje čtyřhru slušně a možná se teď dostane do stovky. Nebo Zdeněk Kolář, který čtyřhry hraje pravidelně na challengerech. Na to teď máme chvilku času, uvidíme, co další měsíce přinesou. Budeme se těšit na listopad, kdy se losuje příští ročník. Jedno přání mám. A nejde o soupeře. Byl bych rád, kdybychom po třech letech zase jednou hráli doma.“