Další povedený turnaj mají za sebou české tenistky, které světový okruh WTA objíždějí v silné sestavě a pravidelně některá z nich zazáří. V Indian Wells se na „pátém grandslamu“ nejlépe vedlo Petře Kvitové a Karolíně Muchové, obě prostoupily mezi nejlepší osmičku.

Kvitová si během turnaje nemohla stěžovat na nedostatek emocí, kvůli kterým stále hraje. Ve čtvrtém kole opět ukázala, že je výjimečnou tenistkou v duelu s domácí Jessicou Pegulaovou. V rozhodující sadě odvrátila hned čtyři mečboly a sama po čtvrté příležitosti ukončit zápas vyřadila nasazenou trojku. „Bylo to nahoru – dolů. Vůbec jsem nestačila mečboly počítat. Zápas počítám mezi nejdramatičtější ve své kariéře. Byly to obrovské emoce, kvůli takovým hraji tenis,“ vyznala se Kvitová, o kolo později už ale nestačila na Marii Sakkariovou, přestože získala první sadu. „Nevím, co se stalo. Udělala jsem dvanáct dvojchyb a celkově pokazila víc než padesát míčů. Vlastně je zázrak, že se utkání dostalo do třetího setu,“ krčila rameny Kvitová, která v kariéře dlouho hájila prostějovské barvy.

Do čtvrtfinále se probila také Muchová, která v Indian Wells startovala poprvé v kariéře. Hned zanechala výraznou stopu a až v utkání o postup do semifinále nestačila na Elenu Rybakinovou z Kazachstánu. „Ukazuje se, že když jsem v pořádku, hraji na stejné úrovni jako opravdu špičkové hráčky,“ poznamenala dcera prostějovského rodáka a bývalého fotbalisty Železáren Josefa Muchy.

Tenistka se již ve světovém žebříčku dostala na devatenáctou příčku, po sérii zdravotních problémů ale do sezóny vstupovala jako 151. hráčka světa a musela na některých turnajích využít chráněný žebříček pro dlouho absentující hráčky.

„Vzhledem k předchozím zraněním musím být opatrná. V minulosti jsem říkala, ať mě na kurt prostě pustí, ale skončila jsem s vážnými zraněními. I když jsem v zápase zvítězila, další měsíc jsem pauzírovala. Můj tým mě musí brzdit, jsem někdy příliš tvrdohlavá,“ přiznává Muchová.

V osmifinále vypadla exprostějovská Barbora Krejčíková, která ve třech setech nestačila na Arynu Sabalenkovou z Běloruska. Česká tenistka prohrála po osmi výhrách v řadě, klíčová byla třetí hra závěrečného setu, v němž soupeřka získala rozhodující brejk. Ve stejné fázi se s turnajem rozloučila po porážce s Řekyní Marií Sakkariovou také další hráčka s minulostí z TK Agrofert Karolína Plíšková. Stínem zápasu byla nepřiznaná teč Sakkariové po jednom z míčků. „Bylo to nepříjemné, ale tato výměna o výsledku nerozhodla. Hlavně na servisu jsem nehrála podle svých představ,“ uvedla Plíšková, která v duelu celkově v sedmi případech neuspěla na podání. 

 

MUŽI

Phoenix – ITF challenger

Dvouhra – 1. kolo: Lehečka (5) – Kokkinakis (Austrálie) 6:7, 4:6

ŽENY

Indian Wells – WTA Tour

Dvouhra – 3. kolo: Plíšková (17) – Kuděrmětovová (11-Rusko) 6:1, 7:5; Kvitová (15) – Ostapenková (24-Lotyšsko) 0:6, 6:0, 6:4; Krejčíková (16-ČR) – Wang Sin-jü (Čína) 6:2, 6:7, 6:2; Muchová – Trevisanová (23-Itálie) 6:4, 3:6, 6:4. 4. kolo: Kvitová – Pegulaová (3-USA) 6:2, 3:6, 7:6; Muchová – Vondroušová 6:4, 6:7, 6:4; Plíšková – Sakkariová (7-Řecko) 4:6, 7:5, 3:6; Krejčíková – Sabalenková (2-Bělorusko) 3:6, 6:2, 4:6. Čtvrtfinále: Kvitová – Sakkariová 6:4, 5:7, 1:6; Muchová – Rybakinová (10-Kazachstán) 6:7, 6:2, 4:6