Skvělou aktuální formu maximálně využil Jakub Menšík na challengeru v Praze, kde senzačně získal první titul na turnajích této kategorie. Nadějný prostějovský tenista díky velkému úspěchu poskočil na světovém žebříčku o více než osmdesát míst a poprvé se dostal do třetí světové stovky! „Už jsem několik challengerů hrál, takže vím, jak těžké je na nich postupovat. Takže dojít do finále, a ještě ho vyhrát, je moc krásné,“ radoval se po posledním míči velký talent českého tenisu.

Na úvod turnaje v Praze loňský finalista juniorky na Australian Open vyřadil nasazenou jedničku a 112. hráče světa Radua Albota z Moldavska, v 1. kole uspěl jako jediný z Čechů a postupně přidal další tři výhry. Ve čtvrtfinále s Britem Akirou Santillanem odvrátil dva mečboly, boji o další postup se Španělem Alejanderem Moro Caňasem otočil druhou sadu, v níž již prohrával 1:4 a dostal se do velkých potíží. „To jsou okamžiky, které vás posílí a dodají sebevědomí,“ prohlásil Menšík.

Ve finále s Këpferem, který je v žebříčku o téměř dvě stě míst výš, sice přišel jako první o podání a pohrával 2:4, okamžitě ale dokázal zareagovat. Ziskem čtyř gamů v řadě vyhrál první set a ve druhém už byl na servisu suverénní. Bývalému 50. tenistovi světa sebral dvakrát podání a po hodině a 19 minutách proměnil třetí mečbol. „Byl jsem dobře nachystaný, jen chvíli trvalo, než se podařilo chytnout ten správný rytmus. Pak už to bylo v pohodě,“ popsal finále vítěz celého turnaje.

V prvním kole nečekaně vypadl Zdeněk Kolář, který tak nedokázal navázat na předchozí triumf na challengeru v Ostravě. První zápas prohrál také Dalibor Svrčina startující na turnaji v italském letovisku Francavilla.

 

Rozhovor s Jakubem Menšíkem čtěte v tištěném vydání PROSTĚJOVSKÉHO Večerníku, které vyšlo v pondělí 15. května