Na los 1. kola Australian Open si nemůže stěžovat prostějovský tenista Jiří Veselý. V úvodním zápase prvního grandslamu sezóny narazí na kvalifikanta Kimmera Coppejansa z Belgie. V případě úspěchů může v dalších kolech očekávat souboje s nasazenými hráči – v cestě za postupem může stát patnáctý nasazený Španěl Pablo Carreno Busta a dále Bulhar Grigor Dimitrov, turnajová osmnáctka.

„Hlavně se musím soustředit na první zápas, na nic dalšího nemyslím. Pro všechny to bude složité, protože zápas na tři vítězné sety dlouho nikdo nehrál. Doufám, že se mi bude dařit, věřím, že mě podrží podání,“ přál si Veselý před dnešním nočním zápasem.

Mezi ženami šestá nasazená Karolína Plíšková zahájí grandslamové Australian Open s Italkou Jasmine Paoliniovou. Devítka prestižního tenisového podniku Petra Kvitová v Melbourne začne s hráčkou z kvalifikace Greet Minnenovou z Belgie.

„Během přípravy jsem se cítila dobře, doufám, že se to projeví během turnaje. Australian Open je můj oblíbený grandslam, mám to tady ráda. Chtěla bych zopakovat alespoň loňské čtvrtfinále, nejlépe předloňský ročník s trošku lepším koncem,“ pousmála se Kvitová, která v Melbourne hrála v roce 2019 finále.

Karolína Muchová má za soupeřku Lotyšku Jelenu Ostapenkovou. Barbora Krejčíková se střetne se Saj-saj Čeng z Číny, Kristýna Plíšková s Britkou Heather Watsonovou, Barbora Strýcová s Ruskou Světlanou Kuzněcovovou a Kateřina Siniaková změří síly s Francouzkou Fionou Ferrovou.

Začátek úvodního grandslamu sezóny byl z původního termínu v polovině ledna přeložen na 8. února, aby mohlo zhruba 1200 zahraničních účastníků po příletu do země projít čtrnáctidenní karanténou. Turnaj je dotovaný částkou 80 milionů australských dolarů.