Neuvěřitelný týden prožil prostějovský tenista na turnaji v Dauhá. V katarské metropoli se představil díky speciálnímu místu ATP pro hráče do 20 let a nabídnutou příležitost využil k senzačnímu tažení až do finále. Dokázal porazit velké hvězdy a ve světovém žebříčku se posunul na úžasné 87. místo.

„Hrál jsem challenger v Bahrajnu a když přišla možnost si asijský pobyt prodloužit, neváhal jsem. Ale že to dopadne takto, to jsem opravdu nečekal. Byl to skvělý turnaj, doufám, že to není poslední finále,“ říkal s úsměvem po závěrečném vystoupení Menšík.

Osmnáctiletý tenista se rozjel v úvodním utkání, v němž vyřadil nasazeného Alejandra Davidoviche Fokinu a následně po neuvěřitelném dramatu vyřadil Andyho Murrayho. Zápas trval téměř tři a půl hodiny. „Jako malý jsem se na něj díval v televizi, teď tohle. Jsem prostě šťastný,“ říkal Menšík po utkání.

Ve čtvrtfinále s přehledem vyřadil nasazenou jedničku a Andreje Rubljeva a velkou jízdu nezastavil ani Gael Monfils, se kterým sice český hráč ztratil druhý set, v tom rozhodujícím měl ale více sil.

„Ve čtvrtfinále jsem neměl slabší chvilku, cítil jsem se výborně. A další zápas také vyšel ideálně. Na kurtu se mi podařilo předvést jeden z nejlepších výkonů kariéry. I soupeř hrál skvěle,“ ocenil Monfilse Menšík.

Ani v rozhodujícím utkání nebyl bez šancí. Ve zkrácené hře první sady měl dokonce k dispozici čtyři setboly, Chačanov ovšem všechny odvrátil a na začátku druhého setu navíc prolomil Menšíkům servis a náskok udržel. „Udělal jsem několik nevynucených chyb. Společně s celým mým týmem jsme však odvedli celkově skvělou práci. Příště nám to vyjde,“ prohlásil prostějovský tenista.

 

MUŽI

Dauhá

Dvouhra – 1. kolo:

Menšík – Davidovich Fokina (5-Šp.) 7:6, 6:4, Kopřiva – Maroszan (Maď.) 5:7, 6:7, 2. kolo: Menšík – Murray (V. Brit.) 7:6, 6:7, 7:6, čtvrtfinále: Menšík – Rubljov (1-Rus.) 6:4, 7:6, semifinále: Menšík – Monfils (Fr.) 6:4, 1:6, 6:3, finále: Menšík – Chačanov (2-Rus.) 6:7, 4:6.

Puné

Dvouhra – 1. kolo: Svrčina (5) – Sekulič (Austral.) 6:4, 6:3, 2. kolo: Svrčina – Couacaud 4:6, 7:5, 1:4 skreč.