Ani tradiční pořekadla někdy úplně neplatí. U přísloví „Nevstoupíš dvakrát do stejné řeky“ to potvrdili tenisté Jiří Lehečka a Jakub Menšík. Ten v Dauhá po roce zazářil podobně jako česká jednička v minulé sezóně. Lehečka loni po akci v Kataru podruhé, a tentokrát již natrvalo, postoupil do světové padesátky. O čtyři roky mladší spoluhráč z prostějovského TK Agrofert se zase poprvé v kariéře probil do světové stovky a všichni fanoušci si přejí, aby i nadále stoupal do nejvyšších pater žebříčku ATP.

„Kuba dosáhl na úžasný úspěch a věřím, že se to bude brzy opakovat. Stal se aktuálně nejmladším hráčem první světové stovky. Naprosto zaslouženě. Jde si za svým, je pracovitý a cílevědomý. Má pevnou vůli i jasnou představu o tom, co chce dokázat. Roste z něj velká osobnost. Je radost s ním pracovat, tvrdí Miroslav Černošek, který Menšíka v České republice zastupuje.

Prostějovský rodák se odmalička připravuje v areálu TK Agrofert. Právě naplno využil tréninkové možnosti jednoho z nejúspěšnějších klubů v České republice, kde se pravidelně připravují ti nejlepší hráči i největší tuzemské naděje. „V klubu je o mě skvěle postaráno, máme vše, co nám může pomoci,“ říká sám tenista.

Velkou přidanou hodnotou je možnost kvalitních zápasů v rámci tréninku. Na Hané se připravuje kompletní daviscupový tým i velké naděje. „Vždy je možnost si zahrát opravdu na vysoké úrovni. Na takové sparingové možnosti jinde nenarazíte. A když hrajete zápasy, byť tréninkové, proti těm nejlepším, odrazí se to i ve výsledcích na turnajích,“ říká manažer Černošek.

Velká jízda neušla pozornosti tenisových expertů. „O tomto mladíkovi ještě hodně uslyšíme,“ předpovídá oficinální účet ATP Tour. Menšík navíc, vedle tenisového umění, uchvacuje fanoušky i svou bezprostředností. „Jako malý jsem se díval na jeho zápasy. A najednou tohle,“ povídal po vítězství nad Murraym. Další uznání publika si užil po střetnutí s Monfilsem. „Když tady hrál poprvé, ještě jsem ani nebyl na světě. Je jedním z největších showmanů na kurtu, skvělý chlap. Doufám, že se v budoucnu ještě potkáme,“ řekl na adresu soupeře a vysloužil si potlesk. Menšíkova jízda zkrátka baví. A rozhodně není u konce, tenis se má na co těšit.