V průběhu třetího hracího dne 31. ročníku tenisového challengeru UniCredit Czech Open se posledním vítězům turnaje nedařilo. Před 2. kolo neprošel vítěz z roku 2022 Vít Kopřiva ani obhájce loňského titulu Dalibor Svrčina.

Přes dvě hodiny usiloval o účast ve čtvrtfinále Vitalij Sačko, jehož soupeřem byl Francouz Kyrian Jaques. Vývoj utkání se přeléval ze strany na stranu, lepší nervy ve vyrovnaných výměnách měl ale francouzský tenista, který postoupil po setech 6:2, 4:6, 6:2. „Snažil jsem se hrát aktivně, soupeř ale dělal minimum chyb. V tom byl mezi námi rozdíl,“ uvedl Sačko, který se dlouhodobě připravuje v Prostějově.

Snažení Víta Kopřivy o zopakování vítězného tažení z roku 2022 skončila na turnaji UniCredit Czech Open nečekaně již ve 2. kole. Nad síly čtvrtého nasazeného hráče byl Chun – Hsin Tseng z Tchai-wanu. Prostějovský tenista prohrál 4:6, 2:6 přestože měl v prvním setu výhodu brejku. „Zpočátku jsme hrál docela dobře, něco tomu ale pořád chybělo. I když jsem vedl, nedokázal jsem dotáhnout do konce některé rozehrané výměny. Proto jsem o set přišel a to se mnou docela otřáslo,“ přiznal Kopřiva, který se nedokázal chytit ani ve druhé sadě. „Moc nekazil. Věděl jsem, do čeho jdu. Nedokázal jsem ale využít soupeřovy slabiny a zápas mi postupně unikal,“ uznal český tenista, podle něhož se zklamání z průběhu utkání projevilo i v posledním gamu za stavu 2:5. „Nejde říct, že bych přestal bojovat. Pořád jsem se snažil o obrat. Ale některé výměny jsem prostě uspěchal a tomu odpovídal i konečný výsledek,“ dodal Kopřiva.

Na skvělé předchozí výsledky dokázal navázat Michael Vrbenský v osmifinále s nasazeným Francescem Passarem z Itálie. Český tenista postoupil do hlavní soutěže z kvalifikace, přesto zaskočil pátého nasazeného hráče turnaje a zvítězil 4:6, 6:4, 6:4. „Mým cílem byl postup z kvalifikace, teď už mám dva zápasy nad plán,“ usmíval se čtyřiadvacetiletý Vrbenský. Po ztrátě prvního setu lehce upravil svoji hru a přineslo to úspěch. „Začal jsem dávat returny více zezadu a začal více bodovat. Soupeř navíc dělal více chyb než obvykle, i toho jsem dokázal využít,“ radoval se z postupu český tenista.

Obhájce loňského titulu Dalibor Svrčina vypadl nečekaně ve 2. kole. S Lucasem Neumayerem prohrál 0:6, 2:6, když se prakticky nedostal do zápasu. Soupeř byl od začátku aktivnější a téměř celý zápas měl pod kontrolou.

„Nevím, co se stalo. Regenerace po prvním utkání byla dobrá, příprava na zápas také. Ale když střetnutí začalo, nic mi nevycházelo. Neměl jsem se čeho chytit. Soupeř hrál dobře, ale především od sebe jsem čekal jiný výkon. Někdy je den, kdy se vám nedaří. To byl jeden z nich,“ konstatoval Svrčina, který první hru získal až na začátku druhého setu. Za stavu 1:2 pak získal i podání soupeře. Obrat se ale nekonal. „Kdybych brejk potvrdil, mohlo se něco změnit. Jenže to se nepovedlo. byla to jediná šance na obrat a tu jsem promarnil,“ posteskl si loňský vítěz. „Zklamání je veliké, ale musím se dívat dopředu. Čekají mě turnaje v Bratislavě a Poznani, třeba to bude lepší,“ uzavřel své hodnocení Svrčina.

Kousíček od velkého překvapení byl Andrew Paulson, který nad šestým nasazeným Moldavanem Radu Albotem vedl 4:0 ve třetím setu, přesto prohrál 7:6, 4:6, 5:7, když v závěrečné pasáži přišel třikrát o svůj servis.